Друштво

Џуманџи кадрови са “Фантаста”

На бечејским друштвеним мрежама претходних недеља појавили су се снимци са „Фантаста“ који почињу да личе на сцене из филмова Џуманџи серијала, и то на оне кадрове када природа/џунгла полако временом поново почиње да преузима простор који су људи напустили. Растиње око дворца и капеле је све веће и запуштеније, јесење лишће по стазама допуњава утисак, коњи из ергеле, чини се, слободно јуре око дворца. Има то све неку своју лепоту, наравно, али то све мање личи на нешто што би требало да буде „чување и одржавање“ комплекса „док се не реши питање власништва“ у стању таквом да буде атрактиван за неког новог ин-веститора за улагање.

Да подсетимо, „Фантаст“ је још увек под ингеренцијом локалне самоуправе која је преузела обавезу да чува и одржава дворац, капелу и окружење док се не реши питање реституције и док се он не врати у посед Матице Српске. Општина Бечеј плаћа и приватну фирму за обезбеђење објеката на „Фантасту“. Чека се и даље, како је ономад министарка културе најавила, Lex specialis, за сва имања Дунђерских али то је изгледа још увек негде у некој фиоци.

Када је у питању одржавање, докле год је под управом општине Бечеј, комплекс „Фантаст“ је објективно јавни простор и било би логично да су за овај комплекс задужена за одржавање сва јавна предузећа, дакле за воду „Водоканал“, за одржавање зеленила и простора „Комуналац“, до сада, односно фирма која буде добила уговор о јавно-приватном партнерству ускоро, за одношење смећа „Потисје“  … Но, испоставило се да то баш није најјасније решено, посебно јер је „Фантаст“ удаљен око 11 километара од града и не припада „градској зони“, барем је такво објашњење било од стране општине и „Водоканала“ ономад кад је настао проблем са оном поплавом. Дакле, за сада, једино што се зна је ко је плаћен „да чува“ комплекс … али, наводно, ИПОН, фирма из Новог Сада нема до-датну радну снагу која би обезбедила чување 24/7 ни објеката ни имања него обезбеђење ради по систему патрола што свакако није најбоље решење.

Све у свему, од када је у овом статусу у комплексу Фантаста било је нелегалних сеча дрвећа (још увек није утврђена одговорност за то делу, судски поступак се одуговлачи) за коју су починиоци непознати до данас, било је поплава, крађа. Дворац је све видљивије запуштен, бар споља али ни изнутра, ако је судећи по томе како је изгледао када је сниман Шијанов филм почетком прошле године није у најбољем стању. Сви су изгледи да ће „Фантаст“ доживети судбину великог броја напуштених двораца широм Војводине.

До тада евентуално, у циљу прикупљања средстава, можемо послати допис продуценту будућег четвртог наставка популарног филмског серијала да ћемо ускоро имати одличну локацију за снимање.