Дечији драмски студио: Бечејци на Мајским играма играју Душка Радовића

На самом крају априла, у Градском позоришту у Бечеју одржана је премијера представе Дечијег драмског студија „Како су постале ружне речи“ чији је аутор Душко Радовић а у режији Анете Туцаков. Душко Радовић је вероватно један од најзначајнијих српских аутора за децу, његови веома духовити афоризми, песме и проза увек имају осим оне забавне димензије и ону скривену јаку поруку уз дубоко разумевање дечије психе, маште и емоција.

„Публика очекује, због наслова, да је основна премиса ове представе „Одрасли, немојте говорити ружне речи јер вас деца копирају“, али је заправо порука мало другачија. Сиже приче која се одвија на сцени је мала детективска прича. Краљ у једној имагинарној Краљевини доноси закон да се стреља свако лице које изговара ружне речи. Једна ружна реч се ипак појавила и то на самом двору, а први је изговорио мали принц. Од кога је она потекла, ко је први изговорио? Инспекторка креће у истрагу од принца и принцезе, преко куварица и коњушара, да би коначно стигла до светионичарке Клаудије. Ту следи обрт у причи. Када су довели светионичарку Клаудију на место стрељања она открива да је ту реч пре тридесет година чула од самог краља Ричарда када му је спасила живот. Наравно, Клаудија је поштеђена стрељања јер није она измислила ту реч, али није стрељан ни краљ Ричарда, јер ипак је он краљ. Ту негде и лежи порука представе о одговорности и како је та одговорност појединца третирана у друштву у односу на друштвени статус. Обичан грађанин за непоштовање закона мора бити кажњен, а краљ не, јер он може да ради шта хоће. Веома занимљива прича, нажалост актуелна и данас.

Што се тиче рада на самој представи, ми смо је завршили експресно. Заправо смо пресрећни што смо је уопште и радили због тренутне ситуације са пандемијом. Имали смо паузу годину дана и био нам је циљ да ту дивну талентовану децу задржимо у позоришту. Неки континуитет ипак мора да постоји па и у оваквим условима. Почели смо са радом у фебруару, али смо после месец дана морали на паузу. Све што се радило у позоришту, а радило се пуном паром било је заустављено, и све најављене премијере су биле померене. На крају када израчунамо, ми смо активно радили можда два месеца што је за децу овог узраста изузетан успех. Премијера је одлично прошла. Још увек се препричавају утисци. Па публика је жељна представа колико год ми мислили да није.

Оно што нас ускоро очекује је учешће на фестивалу „Мајске игре“. Наши глумци су сјајни и потпуно растерећени наградама, али бисмо наравно волели да неку и освојимо. На нама је да одиграмо најбоље што можемо, да ту поруку пошаљемо, а ако за то будемо и награђени, па нема веће среће.“ рекла нам је Анета Туцаков