Динар српског деспота поклоњен музеју

Градски музеј Бечеј располаже значајном нумизматичком збирком у којој се могу наћи нај-различитији примерци новца од антике и средњег века до данас, од скоро свих земаља и народа који су трговали са становницима овог подручја кроз историју. Нумизматичка збирка у Музеју постоји скоро од самог оснивања установе 1953. године. У музејској збирци могу се пронаћи, између осталог, келтске драхме, римски царски новац, рано-византијски новац, примерци новца разних варварских племена, затим средњовековни влашки, османлијски, пољски, пруски, и угарски новац као и нововековна аустријска, руска и француска издања. О нумизматичкој збирци нашег Музеја опширније је писано у нашим новинама априла ове године и тада смо сазнали да у овој богатој збирци ипак постоји нешто што Музеј није до сада успео да набави. Зачуђујуће, у питању је српски средњовековни новац. На крају тог текста у Бечејским данима кустос – археолог и нумизматичар Градског музеја Бечеј Рашко Рамадански наглашава који су приоритети нових аквизиција за нумизматичку збирку Музеја: „Када размишљамо о будућим аквизицијама, осим изненађења која нека од најављених археолошких истраживања могу да изнедре, усредсређени смо на набавку првог примерка српског средњовековног новца за музејску збирку а жеља нам је и да обогатимо колекцију новцем првих владара династије Арпадоваца.”

Наш суграђанин Мартин Угарковић, иначе нумизматичар аматер, је прочитао чланак у Бечејским данима и решио да овој установи културе поклони један примерак српског средњевековног новца и на тај начин употпуни музејску збирку. У питању је сребрни динар из времена владавине деспота Ђурђа Бранковића (1427-1456). Ђурађ Бранковић је наводно био најбогатији српски владар средњег века. Сребрни динар који је поклоњен музеју управо је знамење те блиставе епохе српске државе. Главни приходи у том периоду долазили су из рудника код Новог Брда и нису заостајали за приходима тада највећих европских држава. Престоница Ђурђа Бранковића била је у Смедереву, чувеном утврђеном граду и једном од најзнаменитијих споменика архитектуре XV века у Србији. Мартин Угарковић је сребрни динар који је поклонио музеју купио у Суботици на једном од сајмова колекционара. Самоиницијативно је решио да се одрекне овог вредног примерка средњовековног новца и да га поклони нашем Музеју. Тим поводом господин Угарковић је рекао: „Желео бих овим путем пре свега да се лично захвалим мојим сарадницима и пријатељима који су ми много помогли када је нумизматика у питању. Захваљујем се чувеном бечејском берберину Јозефу Фрому, који ме је увео у свет колекционарства. Такође бих желео да захвалим и својим пријатељима ратару Милораду Проданову, куму Шабану Лиманију и стоматологу Акошу Фирањију на свим смерницама које су ми давали. Захваљујем се и Бранислави Микић-Антонић, са којом сам годинама сарађивао. Коначно, све дугујем мојим драгим родитељима Николи и Стојанки Угарковић. Надам се да ћу имати прилику да и убудуће сарађујем са Градским музејом у Бечеју на овако леп начин.”

Рашко Рамадански нам је поводом ове веома значајне донације збирци Градског музеја Бечеј рекао: „С правом можемо ову донацију назвати историјском, како за појмове нашег Музеја тако и за сам град Бечеј, из разлога што Музеј раније није располагао ни једним примерком српског средњовековног новца. Тим пре, изузетна је околност што је музеју поклоњен управо динар деспота Ђурђа Бранковића, који је повезан и са Бечејом. Овај српски владар држао je у поседу Бечеј и суседна потиска места Перлек и Песер. Осим тога, ова аквизиција представља и најузорнији пример сарадње музеја, као установе културе, и локалних медија, путем којих се информише јавност. Користим прилику да се, у име Градског музеја Бечеј, захвалим господину Угарковићу и редакцији листа Бечејски дани. ”