ДруштвоКултура

Лето у позоришту

На самом почетку овог лета и након укидања ванредног стања полако почиње да се враћа у живот и културна сцена у граду. За Градско позориште пролећни период и почетак лета су обично круна сезоне тада се одржавају Мајске игре и други фестивали, позоришне представе, отвара се башта са летњом сценом, одржавају концерти. Овог пролећа сви заказани програми морали су бити отказани или одложени у претходна два месеца али је истовремено припреман и садржајнији програм за ово лето. Тим поводом разговоарали смо са директором Градског позоришта, др Здравком Петровићем.

Какав ће концепт рада бити током лета? Да ли планирате већи део програма да преселите у башту?
Културни програм преко лета одржаће се у највећом делу у башти Позоришног клуба, с тим да ће, у случају лошег времена, неки садржаји бити одржани у другим просторијама Градског позоришта. Као и претходних година, имаћемо занимљив и разноврстан културни програм. Пре свега, биће много пројекција филмова, како оних који су актуелни филмови европске и српске кинематографије тако и омаже великим филмским ствараоцима (циклус филмова Лукина Висконтија почиње 8. јуна, а у плану су и циклуси филмова Вудија Алена и Алфреда Хичкока). Организоваћемо неколико представа на отвореном, углавном мањих позоришних форми (дуодраме, монодрама) које могу да се изведу у башти Позоришног клуба. Биће свакако и неколико занимљивих концерата (бендови Sin Seekas, Dino Dvornik Experience, Fingerbang итд.) и музичких вечери (концерт Градског хора). Поред тога, очекује нас и неколико дечијих и луткарских представа на српском и мађарском језику, неколико промоција књига итд. Оно што је новина овог лета, у сарадњи са Канцеларијом за младе, организоваћемо чак осам радионица за децу и омладинце које ће бити бесплатне за све полазнике. Радионице ће се одржавати у јулу и августу, у башти и другим просторијама Градског позоришта, а деца и млади ће моћи да изаберу глумачке, филмске, луткарске, музичке (перкусије и гитара) и стрип радионице. Са њима ће радити истакнути уметници (музичари, глумци, позоришни радници), а већина радионица ће бити на српском и мађарском језику. Ускоро ћемо објавити детаљније информације о свим радионицама па ће наши млади и најмлађи моћи да се до краја јуна пријаве на радионице које их занимају.

Да ли ће бити неких већих манифестација?
Што се фестивала тиче, у плану нам је да угостимо филмски фестивал “Слободна зона”, као и претходних неколико година, као и да организујемо сада већ традиционални музички фестивал “Контра Фест” који би у августу прославио мали јубилеј тј. 5 година постојања. Ипак, то зависи од више фактора, а пре свега од епидемиолошке ситуације. С тим у вези, како смо већ навели више пута, план је да се 63. Мајске игре одрже крајем септембра. Што се позоришне продукције тиче, све премијере одложене су за јесен (две представе за децу, једна за омладинце на мађарском језику), тако да чекамо развој ситуације и почетак проба. Планирамо и продукцију професионалне представе “Гидеонов чвор”, дуодраме у којој ће играти Симонида Мандић која ће ускоро дипломирати глуму у Сарајеву. Осим тога, у плану су и нове представе Драмског студија младих и још једна професионална представа које ће режирати наш дугогодишњи сарадник Игор Павловић.

Простор Креативног центра преузима КЗМ. Да ли ће позориште изгубити један део простора због тога?
У договору са општином Бечеј и Канцеларијом за младе, која је несумњиво једна од најактивнијих организација за младе у Србији, ми смо простор Креативног центра уступили КЗМ-у. Заузврат, они су из својих средстава адаптирали једну просторију иза сцене у Велкој сали, у којој ће се убудуће одржавати пробе драмских студија, радионице и други садржаји намењени деци и младима. Ми већ годинама са бечејском КЗМ имамо одличну сарадњу, која ће се, сигуран сам, само поспешити у наредном периоду. Поред тога, драго нам је да под кровом Градског позоришта имамо организацију која је показала да заиста брине о младима, а већ годинама је наш стални и поуздани партнер у организацији неколико важних догађаја.