Дневни боравак прославио први рођенадан

Приредбом која је симболично названа „Испод невидљивог кишобрана“, у Градском позоришту, Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју Центра за социјални рад, свечано је облежио годину дана постојања.

“Није наш циљ да постанемо као други, потребно је да се међусобно разликујемо да научимо видети другачије људе од себе и да их поштујемо због тога што јесу“, овим цитатом Хермана Хесеа, директорица Центра за социјални рад, Ивона Божовић, поздравила је све присутне. У свом обраћању осврнула се на претходну годину, како је све почело и колико је урађено за ових годину дана како би се услуге Дневног боравка подигле на што већи ниво. Том прилоком захвалила се свима који су на било који начин подржали и помогли рад ове установе, посебно локалној самоуправи која издваја средства из буџета али им пружа помоћ и у другим ресурсима. Такође, истакла је да огромну захвалност дугују и ПУ „Лабуд Пејовић“ која им је дала свој објекат на коиришћење, помагала у набавци школског материјала, играчака, обезбедила по два бесплатна оброка током дана за сваког корисника, а оно што је најважније „учинили су да будемо не само њихове комшије већ да се осећамо као део њихове породице“, додала је Божовић.

Ова приредба је иначе била први јавни наступ корисника, а такође и идеја за цео програм потиче од њих самих. Програм су припремали око три месеца, наступило је 14 корисника Дневног боравка, заједно са гостима из ПУ „Лабуд Пејовић“ и Музичке школе „Петар Коњовић“. Осмеси на лицима и срећа у очима свих њих довољно говори колико им је ово значило, посебно што су много труда уложили у припреме.

Испред локалне самоуправе све присутне поздравила је Далила Дујаковић, заменица председника општине која је истакла да је Дневни боравак настао као плод успешне међусекторске сарадње, релевантних институција у нашој општини, локалне самоуправе, као и иницијативе грађана који су препознали потребу за установу оваквог типа. У протеклој години издвајана су средства и то ће се сигурно наставити и у следећој.

Са корисницима у боравку свакодневно раде Жељко Бошњак, координатор Дневног боравка и Јелена Живанов, психолог, али и волонтери који су неизоставни део целе ове приче.

За протеклих годину дана корисници Дневног боравка учествовали су на многим манифестацијама и били позивани на разне акције, али су такође и веома радо они позивали и били добри домаћини. Чињеница је да се за ово кратко време много тога урадило у Центру за социјални рад по овом питању, ако ништа друго сами корисници су скренули пажњу на себе како би сваки грађанин наше општине знао да и они постоје, да живе у овом граду и да су исти као и сви без обзира на разлике, што симболизује и сам наслов приредбе.

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *