ВестиСервис

До краја недеље почиње сезона купања на отвореним базенима

Иако је општински Штаб за ванредне ситуације укинуо ванредно стање на простору базена он још увек није у функцији. Чекају се резултати анализе воде. Како надлежни кажу очекује се да то ускоро буде решено да би базен био припремљен адекватно да може да прими купаче.  

Током претходног периода на уређењу базенског комплекса, па и самих базена радили су радници УСКАО „Ђорђе Предин Баџа“ али и радници ЈП „Комуналац“ који су уређивали околно зеленило и зелене површине. Поред њих било је организовано и неколико акција од стране Канцеларије за младе и школа где су и волонтери и ученици прискочили у помоћ. 

Да подсетимо, базен прошле године није радио током целе сезоне јер је Штаб за ванредне ситуације прогласио ванредно стање након што су стари подземни бунари, који се већ одавно нису користили, „прорадили“ изненада и почели да из тих бушотина испуштају метан. Како је метан лако запаљив али и отрован гас морала је да се уради комплетна санација бушотина и да се бунари затворе и ликвидирају. Након што је НИС, које изводио радове на ликвидацији, „отворио“ бушотине испоставило се да су у питању чак четири бунара која су ископана још почетком претходног века и да је санација бушотине и ликвидација компликованија него што се очекивало. У сваком случају, сва четири бунара су безбедно затворена. Ипак, то је потрајало више од годину дана. 

Како су отворени базени један од најзначајнијих финансијских „ресурса“ Спортског центра, губљење целе претходне сезоне је прилично утицао на рад ове установе. Чак и ова сезона је већ сада донекле скраћена јер су се уобичајено базени отварали већ почетком или средином јуна месеца. Но, уколико време послужи сезона се може продужити и током септембра месеца.

Осим ових радова, из установе кажу да ове година није било много, финансијски гледано, простора да се раде нека већа улагања јер је све ово утицало на буџет установе. Да подсетимо, за ову годину било је планирано да се неки базени дограде у оквиру комплекса базена али то се није реализовало јер није било ни могућности да се радови безбедно обављају док се не реши проблем са ликвидацијом бунара. 

Свакако, наредних дана базен ће бити отворен за купаче. Цена појединачних улазница (дневних) на базен за одрасле особе је 250 динара, породична карта за четири особе биће 750 динара. Наравно, као и раније доступне су карте за више улазака па је тако карта за 10 улаза 2.200 динара а за 18 (сезонска карта) кошта 2.800 динара. Улаз за децу предшколског узраста је бесплатан. Најављено је да ће већ од првог дана када базен проради бити отворени и сви други садржаји на базену, кафићи, ресторани и остали садржаји. Крајем јула месеца када крену оне веће врућине, како се очекује биће организовано и ноћно купање после 22 часа. Стандардно базени се за грађене, купаче отварају око 9 сати, након што пливачи и клубови обаве своје јутарње тренинге и затварају се око 7 увече, када почињу вечерњи тренинзи. 

Комплекс отворених базена садржи олимпијски базен који је пуњен белом водом и три мала базена који се пуне геотермалном (жутом) водом. Поред тога у оквиру комплекса је и мали базен за бебе који је био реновиран пре пар године. Капацитет читавог комплекса базена је 800 особа.