Друштво

Додела признања учесницима НОБ-а и избори у СУБНОР-у

Општинска организација СУБНОР-а у Бечеју одржала је конференцију за штампу на којој су најавили изборе за ново руководство ове организација, али и заједничко деловање свих организација бораца на територији општине Бечеј. Новинарима су се обратили Јелена Чешљевић „вршилац дужности“ председника бечејског огранка СУБНОР-а у протеклом периоду као и члан Градимир Џигурски. Они су јавност обавестили да су разлози за сад већ дугогодишње стагнирање у раду ове организација пре свега нарушени међуљудски односи и да је веома драстично опао број активних чланова. Он је такође рекао да је заинтересованост нашихсуграђана за акције СУБНОР-а минимална и да се на комеморацијама не појављује ни најближа родбина погинулих бораца, да наши суграђани имају веома мало знања о прошлости Бечеја и о славној историји који је наш град имао у току НОБ-а. Градимир Џигурски је такође говорио и о томе да млади и деца данас имају прилично лимитирано знање о Другом светском рату уопште, о борби против фашизма и да се они труде да у сарадњи са школама и организацијама младих направе добру размену знања и да помогну да се млади и деца едукују о прошлости Бечеја.

СУБНОР је некада био организација од посебног значаја па је финансирање рада и обезбеђивање услова за рад било у надлежности државе, али већ одавно је ова организација изгубила тај статус па су сада сврстани у „обична“ удружења грађана и као таква морају да конкуришу за средства. Ове године они су конкурисали на општинске расписе, али су добили толико мала средства да нису у могућности да у просторијама које су има додељене плате комуналије, комуникацију. Они се надају да ће им нови Закон о правима бораца, војних инвалида и цивилних инвалида рата донети поново изгубљени статус који ће им омогућити неко стабилније финансирање и услове за рад.

Јелена Чешљевић је најавила и да ће у току следеће године бити завршена и акција обнове спомен обележја у Бечеју који су девастирани а коју је организација СУБНОР-а покренула. Такође су најавили ускморо у свечану доделу признања двојици Бечејаца учесника НОБ-а који су још увек живи, то су Никола Узелац и Михајло Шевић. На крају конференције за штампу они су се захвалили и локалној самоуправи што у последњих годину дана имају све бољу подршку за свој рад и акције.