Друштво

Радичевић: Велики наклон и респект сеоској омладини

Током претходног викенда у Радичевићу су одржани Дани села Радичевић и истовремено славила се сеоска слава. Пред крај лета организатори су желели да мештанима приреде још једно лепо окупљање док су још дани лепи и топли. Као и увек када се мештани окупе у селу је добро расположење и забава. Ове године централни део манифестације одржан је у суботу, 21. септембра када је одржано традиционално такмичење у кувању рибље чорбе, утакмица ветерана фудбалског клуба Младост из Радичевића и њихових гостију, ветерана фудбалског клуба Обилић из Крепшића, из Републике Српске, да би програм зачинили, пред препуном салом Дома културе у Радичевићу, чланови КУД-а Бранко Радичевић, са својим гостима. Ове године то су били АНИП ,,Ђидо’’ Бечеј, КУД ,,Новак Радонић’’ из Мола и КУД ,,Ивањско цвеће’’ из Надаља. Дан пре, у петак 20. септембра, одржан је парастос Милану Вујновићу, по коме ова манифестација и носи име, човеку који је за време свог живота помагао све институције у селу.

О свему овоме шта се догађало је писао и новосадски Дневник који је већ у понедељак након славе објавио лепу репортажу о селу и о мештанима Радичевића у којем преовлађује врло евидентан осећај поноса који мештани имају за своје село. Прилично пристрасно грађани Радичевића су на овој манифестацији сами своје село прогласили за најлепше у општини Бечеј. Атмосфера коју су и новинари Дневника осетили је јединственост мештана али и генерацијско разумевање свих становника Радичевића.

Највише у организацији ових и сличних манифестација у селу учествује омладина али се они труде да за све генерације буде по нешто занимљиво.

Поред тога што су главни организатори, недељу две пре почетка манифестације они су организовали чишћење села и уређење јавних површина. Омладински активизам, секције у позоришту, омладински клубови су веома важни за опстанак села а то је у Радичевићу увек био спиритус мовенс.

„Увек је лепо када има неких дешавања у селу јер у тим данима када су таква дешавања у току, село дише пуним плућима и то је углавном прилика да се у селу окупе сви људи који имају везе са Радичевићем, било да су то они који тренутно живе у селу или они који су некада ту живели а које је живот одвео на неку другу страну. Овакав тип манифестације је намењен свим мештанима Радичевића,превасходно деци и омладини, која својим трудом и радом кроз наше позориште и Културно-уметничко друштво заслужују прилику да се покажу,и да на тај начин својим ближњима покажу на који начин и за шта троше време током напорног рада целе године, Али никако не смемо заборавити ни старије мештане и пензионере,који на оваквим дешавањима имају прилику да се окупе и друже у једној пријатној и опуштеној атмосфери. Тако да се може рећи оно чувено, да је генерацијска структура ,,од 7 до 77’’. Наравно, лично сматрам да би целокупан програм манифестације требало употпунити још неким садржајима, како би избор био већи, али то је на нама из Месне заједнице, да за следећу годину припремимо нешто ново. 

Друштвени живот младих није лош али лично сматрам да би требао бити пуно бољи. У селу функционише, горе већ поменуто Културно-уметничко друштво Бранко Радичевић, као и Драмски Студио Феникс ’95, који окупљају највећи број деце,основаца и средњошколаца. Што се места за окупљање тиче, чланови позоришта и КУД-а имају своја места јер су их они сами својим радом оспособили и направили. Па тако чланови позоришта имају свој ,,клуб’’ где се окупљају у слободно време, док чланови КУД-а имају своју познату ,,канцеларију’’, у којој анализирају пробе, наступе и проводе слободно време када немају других обавеза. Недостатак је место за окупљање омладини старијој од 18 година, јер у селу не постоји ниједан клуб или кафић или неко друго место где би се окупили, тако да сматрам да би у наредном периоду требало размишљати на ту тему као и на тему повећања садржаја за младе. Што се односа младих тиче према селу ту бих морао да кажем ДА СМО ЗАИСТА ПОНОСНИ НА НАШУ ОМЛАДИНУ ЈЕР ИМАЈУ ИЗГРАЂЕНУ ЈАКО ДОБРУ СВЕСТ О ТОМЕ ДА ВОДЕ РАЧУНА О СВОМ СЕЛУ. Посебно бих ту истакао основце и средњошколце који се врло радо одазивају на радне акције чишћења села, уређивања, неки од њих чак и сами покрећу иницијативе да ураде нешто корисно и добро за своје село, што је у данашње време заиста реткост. Због тога и имају нашу велику подршку и трудимо се да им на сваки начин излазимо у сусрет. Такође бих споменуо и неколико младих брачних парова који су се венчали у последњих годину, две и који су засновали породице купујући куће у нашем селу, што је знак да имају жељу да остану ту и да живе, а свима нама то буди наду да за наше село долазе неки лепши и бољи дани када је то у питању, такође то даје наду да ће о овом селу имати ко да води рачуна и у будућности.“ – рекао нам је Игор Браћ, један од организатора

Оно што је веома важно нагласити да овако позитиван приступ који млади имају према свом непосредном окружењу може да буде и добар пример за све грађане општине Бечеј, за остала села, али посебно за градску омладину.

Када је у питању однос општине Бечеј према потребама Радичевића, није све баш идеално јер непосредно пред одржавање манифестација у који су мештани уложили пуно труда локална самоуправа је наложила екипи која ових дана крпи путеве у граду и по селима да раскопају све саобраћајнице у Радичевићу. Пре закључења овог броја још увек стоје рупе које су сад после ових последњих киша напуњене водом и представљају велики ризик за одвијање саобраћаја. Мештани иначе ретко у свом селу виђају механизацију комуналних предузећа (уколико није редовно одношење смећа) што само сведочи о томе да се јавне површине ретко организовано одржавају. Два дана пред почетак манифестације када су клинци из села већ организовали чишћења ЈП „Комуналац“ је послао механизацију да покосе и очисте јавне зелене површине. Наравно, мештани би желели да им ово јавно предузеће бар неколико пута годишње помогне да одржавају село уредно и чисто јер неке радове је тешко обавити ручно или са механизацијом која им је у селу доступна.
Као и претходних неколико деценија мештани Радичевића и даље маштају о томе да ће коначно бити завршена црква у селу, и даље је то негде на пола пута али је евидентно и да се ове године није ништа помакло са радовима.

Прошле године негде током летњих месеци писали смо о и проблемима одржавања дечијих игралишта. Када је Радичевић у питању сва дечија игралишта у селу била су поломљена и неупотребљива, запослени у Месној заједници нису били у могућности да та игралишта среде, поправе, иако су били спреми да то ураде сами, према општинској одлуцу о игралиштима брине Комуналац и постоје одређени стандарди како та игралишта треба да изгледају па су мештани сами одустали јер им је речено да је то посао ЈП.
Наравно, игралишта ће бити поправљена и уређена кад дођу на ред и кад ово предузеће буде имало довољно средстава за то. Ипак, судећи по свему тај ред је дугачак.