Друштво

Бачко Петрово Село: Прва јесења разгледница

Делегација села у посети Харкању
Четровочлана делеација Савета Месне заједнице „8 октобар” боравила је у пријатељској посети збратимљеном месту Харкањ у суседној, Мађарској. Према речима секретара Месне заједнице Магдолне Пеце, овај боравак на Фестивалу грождја, искоришћен је и за званичан разговор о продубљивању сарадње на основу потписане Повеље о братимљењу и проширивању сарадње на спортском и културном нивоу. Одређене ствари су дефинисане, али је потребна и подршка наше Локалне самопураве да се реализију у наредном периоду, јер су пријатељи из Харкања изразили велику жељу да се остваре поједини заједнички пројекти.


Крпљење путева у улицама
Машинерија и радници „Бачкапута” започели су са крпљењем локалних путева у улица Ђуре Јакшића, Лазе Костића, др. Имре Киша, Змај Јовиној, Имре Цираки Фетера, Омладинској, Јожеф Атиле ,др. Ђетваи Петера, Принциповој, Цигларској, Доро Шандора и Тополског пута.
Секретар Месне заједнице „8 октобар” Магдолна Пеце је изјавила, да ће се овога пута санирати најкритичнија места у поменутим улицама, а према пријавама грађана и „снимања” стања на терену.


Предавање „Превенција дијабетеса”
У Месној заједници „8 октобар“ започела су предавања у оквиру радионица за стручно оспособљавање становништва, а прво стручно предавање на тему „Превенција дијабетеса” одржано је 12. септембра у великој сали Месне заједнице. Здравствени радници Дома здрадља Бечеј др. Андреа Стојшић и Драган Бановић на врло приступачан начин говорили су о најраспространијој болести двасдесетпрвог века, а уводну реч дао је Ђуро Кричковић испред локалне самоуправе. У склопу кључних померања у родној равнонравности одржаће се и радионице са Геронтолошким центром, Центром за социјални рад, одржаће се курсеви шивења и кројења, информатике, срнског језика и Градско позориште из Бечеја извешће једну представу.


Одржан 12. Дан Каринти Фриђеша
Чланови Драмског круга „Каринти Фриђеш” на чијем се челу налази агилни председник Иштван Лазар, наставивли су традицију одржавања „Дана Каринти Фриђеша” једног од највећих писаца Мађарске. На локацији Стрелиште, по лепом времену, одржано је и такмичење у кувању пилећег желуца, а такмичило се 14 екипа из места и околине. У склопу ове манифестације – чланови Удружења сликара „Да Винчи“ су сликали, а приређена је и мини изложба фотографија Ђорђа Шекеровића Шекија, ветерана фотографије који годинама снима најважније догађаје у Општини.Стручни жири је по завршетку такмичења за најбоље у кувању прогласио следеће екипе. Прво место заслужено је припало екипи „Агропромет 3“ из Бечеја, друго Ото Бакошу и другарима из Петровог Села, а треће „Агропромету 1“ из Бечеја.


Породични дан на Јесењем фестивалу
Фондација „Просперитате“ и месна организација Савеза Војвођанских Мађара, приредила је први Јесењи фестивал посвећен породичном окупљању у природи која је у потоуности оправдала очекивања. Посетиоци су могли да унознају најсавременије пољопривредне машине и тракторе, за децу је приређена дечија радионица са играма на трави, а организовано је и такмичење у кувању говеђег гулаша. Јесењи фестивал је посетио и Балинт Пастор, народни посланик из редова СВМ-а, а председница Месне органозације СВМ-а Енике Фараго је истакла, да је фондација „Просперитате“ у последње три године у ово село и мештане мађарске народности уложило 221 милион динара и да се нада, да ће други по реду Јесењи фестивал бити још садржајнији и успешнији.

Јанош Жолнаи