Друштво

Дом здравља Бечеј: ХПВ вакцина доступна и у бечејском ДЗ

Вакцина против ХПВ-а младима доступна је у домовима здравља укључујући и Дом здравља у Бечеју Ово цепиво штити младе особе од 80 одсто вируса који узрокују карцином грлића материце, али од и рака ануса, кондилома…

До сада је у нашем Дому Здравља издато 136 доза ХПВ вакцине за око стотинак особа, углавном деце узраста од 9 до 14 година (више од две трећине) али и младих изнад 15. година.

Када је у питању оболевање од карцинома грлића материце Србија има веома лошу здравствену слику јер је пета у Европи. У нашој земљи годишње оболи више од 1.300 жена, а смртност је око 500 случајева. Рак грлића материце је други водећи узрок оболевања и четврти узрок умирања од карцинома жена у Србији. Ипак, редовним прегледима ова врста карцинома може да се спречи тако што ће открити на време и залечити, а ту је и вакцинација у домовима здравља вакцином против хуманог папилома вируса (ХПВ) који је изазивач рака грлића материце, али и других канцера.

Уобичајена је пракса да се деца вакцинишу до 15 године, дете које има испод 15 година вакцину прима у две дозе. Код деце старије од 15 година, она се даје у три дозе јер је имуногеност боља код млађе деце. Зато они примају једну дозу мање. Чак иако је нека особа већ имала први сексуални контакт, треба да прими вакцину јер се није сигурно сусрела са свих девет типова вируса.

Наука каже да је најбоље да деца у 12. години, приме ову вакцину када добијају и вакцину против дифтерије и тетануса у седмом разреду. Имунитет према досадашњим научним анализама траје најмање 10 година а можда и дуже.

ХПВ вирусима изложене су све сексуално активне особе. Вакцина против ХПВ вируса је препоручена и одобрена од стране државе и о трошку је Републичког фонда за здравствено осигурање за узраст од девет до 19 година. До 15. године вакцина се прима у две дозе с размаком од шест до 12 месеци, а ако се даје после 15 година вакцина се даје у три дозе – друга два месеца после прве, а следећа шест месеци после дате прве дозе.