Друштво

БУМ: Успешна година за омладински активизам

У Бечејском удружењу младих на крају године направили су малу ретроспективу претходне године и показало се да је 2022. година била једна од успешнијих година до сада у раду ове организације. Активности су биле скоро свакодневне јер је према програмској анализи БУМ-а било чак 347 активности током претходне године.

Можда највећи број активности обележиле су едукативне радионице које су рађене како у Бечеју тако и у селима у бечејској општини. Организовано је чак 282 радионице са широким спектром становника општине Бечеј, узрасног доба, социјалног статуса. Наравно и даље је фокус ове организације пре свега омладински рад па су тако барем два до три пута месечно биле организоване активности искључиво за младе волонтере и активисте. Једна од специфичности рада Бечејског удружења младих је и социјални активизам у заједници, пре свега хуманитарне акције. У току 2022. године организовано је 7 хуманитарних акција које су имале великог одјека у јавности.

Да не буде све само рад, веома популарне су за волонтере и за активисте овог удружења биле вечери друштвених игара које су такође биле организоване два, до три пута месечно, укупно 28 пута.

„Међу овим активностима, посебно се истакла једна покисла олимпијада и фини деран као резултат непредвидивих временских прилика које нас ипак нису спречиле да спроведемо све што смо и планирали. Поред тога, објавили смо и три публикације, послали преко 200 захтева за приступ информацијама од јавног значаја и континуирано се залагали за младе, омладински активизам и политику, те информисање и развој младих. Посебан фокус ставили смо на развој медијске писмености па смо тако за годину дана организовали два национална тренинга на ову тему, спровели квиз медијске писмености у десет локалних самоуправа и једну националну кампању. С обзиром на успех у овој области, пројекат „Медијски писмени грађани против лажних вести“ настављамо и у 2023. години у партнерству са Новосадском новинарском школом. Да сазнате шта су све ови млади спремили за вас, обавезно нас испратите на друштвеним мрежама. Не смемо заборавити на континуирано залагање за родну равноправност које је посебно употпунило нашу претходну годину кроз чак 258 едукативних радионица за жене са села спроведених у оквиру пројекта „Ка унапређеној безбедности жена у општини Бечеј“ где не само да смо имали прилику да се дружимо са овим женама, већ да их и охрабримо да унапреде квалитет сопствених живота. Да скренемо пажњу на важност теме родне равноправности организовали смо и уличне перформансе, као и пројекцију документарног филма у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава. Поред свега тога, прикупили смо више од 40 хиљада динара новчаних донација, али и мноштво играчака, гардеробе, пакетића и хране за псе које смо усмерили у хуманитарне сврхе, удомили неколико паса из бечејског азила и едуковали око стотину младих особа. Овим путем се захваљујемо свима који су на било који начин допринели нашем раду у претходној години, а у новој години пред нама настављамо да заједно нижемо успехе. И ко зна – можда и ове године надмашимо постојеће бројке!“ – рекли су нам организатори активности из овог удружења.