Друштво

Здравље: Др. Фејсбук враћа заразне болести које су деценијама биле скоро искорењене

У последњих неколико недеља потврђени су први случајеви малих богиња у Србији, чак четворо деце је заражено, једна одрасла особа а за још додатних 6 особа чека потврду и анализе. Ово је сад већ извесно последица наглог опадања броја вакцинисане деце у пре-двиђеном узрасту ММР вакцинама чија основна функција је да заштите децу од заразних болести као што су мале богиње, заушке и рубеоле. Ова вакцина је део основног календара вакцинације деце против заразних болести већ деценијама и пре овог „нововременског“ фејсбук тренда био је постигнут веома висок проценат имунизације деце а могућност заразе од наведених болести скоро потпуно искорењена.

На срећу у Бечеју проценат редовне имунизације деце је још увек на завидном нивоу, ове године на чак 98 посто (у 2021. години и 99 посто) али се по већим градовима раширио тренд избегавања ММР вакцина до те мере да је у Новом Седу објављен пре неколико месеци драматичан апел лекара и податак да је у граду само 24 посто деце примило ову вакцину на време. На нивоу државе сад је то већ негде на 74 посто. Уколико букну епидемије заразних болести тешко да Бечеј, без обзира на све, може остати изолован.

Путем друштвених мрежа, пре свега фејсбука, постоји организована „акција“ ширења дезинформација када су вакцине у питању у чему учествују не само неинформисани и нестручни грађани него и поједини лекари, правници који логистички помажу да се системски уруши здравствени систем који се базира на одбрани становништва од заразних болести.

Последња епидемија малих богиња, која је била пре пет година, букнула је када се обухват ММР вакцином спустио на 81 одсто.

Поверење у вакцинацију почело је да опада последњих 20 година, а додатно је пољуљано током епидемије вируса корона. Општа паника и полемика око вакцина за ковид епидемију „изједначила“ је све вакцине као „фармацеутске“ манипулације становништвом, убацила у њих чипове за праћење и шпијунирање, развила поплаву теорија завере и повампирила једну од милион пута оповргнутих теорија о томе да вакцина ММР код деце тригерује аутизам. Истини за вољу, пад броја вакцинисане деце није проблем само у Србији, већ у целом свету, све ово је донекле глобални тренд. Интернет је, наравно, од нечега што је могло да буде просветитељски механзам за цивилизацијски прогрес постао најмасовнији глобални систем за ширење деструкције и дезинформације. Уједињене нације су у више наврата упозоравале да се спрема „савршена олуја“ за нове епидемије оних болести које се могу спречити јер постоји вакцина.

Када је ММР вакцина у питању лекари апелују да је веома важно да се деца вакцинишу у узрасту од 12 до 14 месеци јер немају довољно развијен имунитет, те их из тог разлога треба заштити. Подсећају да морбиле, рубеоле, заушке могу да доведу до компликација као што су – упала плућа, упала мозга, глувоћа, стерилитет код мушке деце. Вирус малих богиња оставља организам у стању смањене отпорности, више него било који други вирус. У току инфекције или после честе су тешке бактеријске упале плућа. Мале богиње су озбиљна болест. Када се јави епидемија чешће су компликације и чешће умиру лоше ухрањена деца, деца која имају већ неку болест и одојчад.

Новорођенчад и одојчад су посебно угрожена. Зато је важно да и мајка буде вакцинисана. У том случају заштићено је и дете које сиса. Вирус се преноси капљичним путем (кашљањем, кијањем или у директном контакту са секретом из носа или ждрела инфицира-них особа). Оболеле особе су најзаразније 2–4 дана пре и до четири дана након избијања оспе. Код ове болести се региструју сезонске осцилације у јављању са порастом обољевања током периода касне зиме и пролећа. Инкубациони период (време од изложености вирусу до појаве првих симптома болести) просечно износи 10–12 дана (а креће се у интервалу од 7 до 18 дана). Почетак болести карактеришу повишена температура, малаксалост, црвене и водњикаве очи, цурење из носа и кашаљ. Карактеристична црвена макуло папулозна оспа се прво јавља на лицу, унутар 2–4 дана од почетка симптома, а потом се шири ка трупу и екстремитетима. Оспа обично траје 4–6 дана и најчешће је праћена благим перутањем коже.