ВестиДруштво

Дом здравља Бечеј: Серија превентивних прегледа викендом

Дом здравља Бечеј започео је од прошле недеље поново серију превентивних прегледа викендом

Са кратком паузом током празника поново након неколико месеци наставља се кампања коју је покренуло Министарство здравља да се у свим домовима здравља и локалним амбулантама током викенда обављају превентивни прегледи за комплетно становништво у циљу промоције превенције.

Принцип по којем се раде ови прегледи је да се захвати што већи број становника и да се афирмише превенција болести које су статистички најчешће у нашем друштву и врло често су узрок озбиљних последица по здравља па чак и смртности становништва.

Домови здравља путем медија позивају све заинтересоване који желе да провере своје здравље са поруком да су сви грађани добродошли без обзира на узраст, да ли имају здравствене књижице и здравствено осигурање и да ли су у неком процесу лечења.

Грађани могу на ове прегледа да оду без претходне најаве и упута изабраног лекара или специјалисте и заказивања.

Током викенда пре две недеље, тачније у недељу 3. марта грађани су могли да ураде превентивни преглед штитасте жлезде, и то ултразвучни преглед, као и одређивање нивоа хормона штитасте жлезде (TSH, FT4, антитереоглобулинска антитела). У току тог дана ултразвучни преглед је урадило 49 пацијената а одређивање нивоа хормона чак 134 грађана Бечеја.

Протеклог викенда, у недељу 10. марта, организовани су били превентивни кардиолошки прегледи (ЕКГ, мерење крвног притиска, одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола. Као и претходног викенда није било неопходно заказивање прегледа. Тог дана обављено је 20 лабораторијских анализа и 23 интернистичких прегледа.

Сви превентивни прегледи обављају се недељом у Дому здравља Бечеј од 8 до 16 часова.

У Србији се тренутно ови прегледи обављају у 170 здравствених установа а циљ ових акција је да се укаже на важност превенције за здравље становништва као и да се промовише и афирмише принцип активног и одговорног односа становништва према сопственом здрављу.