ВестиДруштво

Општина Бечеј: Хуманитарне прославе 8. марта

Ускоро свим установама, предузећима и институцијама је претходне недеље на неки начин прослављен Дан жена, 8. март. Једна од постојаних традиција је славље у „колективу“ која је преостала из претходних времена. Руже, каранфили, неки динар за поклон је форма која је опстала без обзира не промене система па и имена и облика државе.

Ове године је на иницијативу Општине Бечеј и других установа и јавних предузећа одржана у сарадњи са локалним привредницима у хотелу „Златна обала“ хуманитарна прослава Дана жена и уједно акција за прикупљање средстава за лечење Ивана Филипчева. Средства од преко 28.000 евра потребна су за операцију да би Иван поново могао да стане на ноге. Током ове акције прикупљено је нешто преко 50.000 динара.

Прославе 8. марта организоване су поред Бечеја и у Пољаници и Дрљану и за жене из ових насељених места.

„Жене су стуб породице и друштва, оне су покретачка снага промена и напретка и њихова улога је од суштинског значаја за целокупну локалну заједницу. Важно је препознати и ценити улогу жена, како би се створили услови за њихов пун потенцијал и просперитет целокупног друштва, а локална самоуправа кроз низ активности начинила је значајне кораке и помаке у погледу унапређења положаја жена, како у граду, тако и у руралним срединама.“ – рекао је председник општине др Вук Радојевић поводом ових сеоских прослава.

На великој централној прослави у хотелу „Златна обала“ он се такође обратио суграђанкама и поздравио идеју да прослава добије и хуманитарни карактер.

„Општина Бечеј у сарадњи са привредницима са територије општине Бечеј организовала је прославе Међународног дана жена, хуманитарног карактера где су се сакупљала средства за лечење нашег суграђанина Ивана Филипчева, како би отишао на операцију и поново стао на своје ноге. Намера нам је била да на овај начин анимирамо нашу јавност, наше суграђанке пре свега и да им скренемо пажњу на значај неговања међусобне солидарности и на утицај заједничког деловања у домену хуманости. Верујем да сваки допринос, па макар био и мали, може направити велику разлику у животима оних којима је потребна помоћ“ – рекао је Радојевић и додао да је „важно препознати и ценити улогу жена, како би се створили услови за њихов пун потенцијал и просперитет целокупног друштва, а локална самоуправа кроз низ активности начинила је значајне кораке и помаке у погледу унапређења положаја жена, како у граду, тако и у руралним срединама. Хуманитарни карактер оваквих окупљања међу појединцима, али и у читавој локалној заједници подиже свест њихове повезаности и одговорности према другима.“

Он је такође изразио велику захвалност свим женама на територији општине Бечеј јер својим радом и деловањем дају немерљив допринос нашем друштву, сваког дана, не само Осмог марта.

Родитељи Ивана Филипчева су захвалили организаторима на донираним средствима, ипак њима предстоји још дуг пут када су у питању прикупљање средстава за која је неопходна за малог Ивана.