ВестиДруштвоМлади

Гимназија Бечеј: Ученици из Шпаније, Пољске и Румуније у посети нашој Гимназији

Бечејска Гимназија већ неколико година активно учествује у реализацији великог међународног пројекта Еразмус+. Тема пројекта у којој учествују и ученици бечејске гимназије носи назив „Youth challenges of the modern world“ /Млади и  изазови савременог света/

Овај међународни пројекат има за циљ да промовише демократске вредности и учешће ученика у демократском животу заједнице. Основна нит која повезује тематски све учеснике пројекта из Европе је  зелена агенда „Europian Green Deal“ и „Нови европски Баухаус“. Поред тога циљ је и да ученици наше Гимназије и њихови вршњаци из других европских земаља унапреде поред обрађених тема и своје знање о Европи и институцијама Европске уније.

Циљ пројекта је и  стицање знања, вештина и ставова у вези са климатским променама и развијање свести о томе колико њихово активно учешће у процесу очувања животне средине може да има има на одрживи развој њиховог града, земље и читаве Европе.

Један од важнијих циљева овог пројекта је и развијање дигиталних вештина, медијске писмености и развој критичког мишљења учесника као и развој њихових друштвених и интеркултуралних компетенција.

Овај пројекат се заснива на  методологији колаборативног рада у транснационалним групама, у овом случају, ученика из  Шпаније, Пољске, Румуније и Србије, које ће се током реализације пројекта састајати и заједнички спроводити активност како током узвратних посета и рада на терену тако и на онлајн конференцијама. Прва мобилност, узвратна посета ученика, је одржана у Шпанији у новембру месецу 2023. године. Посета ученика из Пољске, Румуније и Шпаније бечејској Гимназији је друга мобилност а трећа ће бити спроведена у Пољској у априлу.

У бечејску школу дошло је током ове недеље седам професора и 24 ученика који ће у Бечеју боравити од 11. до 15.марта. Ученици су смештени у породицама домаћина. Током мобилности у Србији ученици из свих земаља ће представити своје радове и истраживања о еколошким проблемима свог града  и покушати заједно да предложе решења за исте. Осим наведених пројектних активности у школи, гости ће посетити и Нови Сад и Суботицу и упознати се са културно-историјским знаменитостима Војводине.

Велико „финале“ пројектних активности у Бечеју-Србији биће одржано у четвртак у Гимназији када је предвиђено дружење ученика у касним поподневним часовима.