ВестиЕкономија

Пољопривреда: Стручни скуп о исхрани животиња на фармама

Општина Бечеј била је домаћин стручног скупа који су организовале Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Јужнобачког управног округа и компанија Сано Савремена исхрана животиња Нови Сад на тему „Савремене технологије производње силаже и значај анализе компоненти хранива на фармама“. Овај скуп одржан је у Општини Бечеј 29. фебруара.

Еминентни стручњаци из Хрватске и Немачке  у оквиру стручног скупа представили су резултате истраживања и анализе силаже у Сано лабораторији, након чега је уследила дискусија учесника.

На стручном скупу предавачи су били др Манфред Шонлебен, директор пословног развоја из Савезне Републике Немачке и Перо Гњидић, експерт за говедарство за Сано Југоисточну Европу, из Републике Хрватске, а активно учешће узели су фармери који се баве говедарском производњом – узгајивачи музних грла и узгајивачи товних раса.

Веома конструктивни дијалог са нашим пољопривредницима водио се највише око мера које је неопходно предузети у циљу решавања проблема присуства микротоксина, посебно афлатоксина, у храни за животиње (са последицом присуства М1 у млеку). Такође, на овом скупу предложена је набавка покретних лабораторија са могућностима брзог испитивања ових штетних супстанци, која би фармерима била од помоћи, јер и травна силажа, као и кукурузна, може садржати афлатоксине.

Компанија Сано – савремена исхрана животиња ДОО је једна од чланица Одбора Групације произвођача хране за животиње у Привредној комори Србије, која се одазвала позиву да на тему микотоксина (афлатоксина) у храни за животиње одржи едукативно предавање и своја искуства подели са примарним произвођачима.

Скуп је био пре свега био намењен пољопривредним произвођачима из целе Србије како би се упознали са савременим технологијама производње кабасте хране за животиње у циљу унапређења њихове производње на фармама.

„Бечеј је пољопривредна општина и овакав стручни скуп веома је значајан за млечно говедарство. Можемо да се поносимо нашим произвођачима млека на територији општине Бечеј и уверен сам да је ово прави пут и модел сарадње између локалне самоуправе и Привредне коморе Србије, а на прави начин повезујемо и компанију Сано која се бави овом делатношћу, као и пољопривреднике из целе Војводине, не само Бечеја. Верујем да ће ова искуства бити драгоцена за све учеснике скупа, тако и за наше произвођаче млека, који имају изузетне резултате, али увек има простора за напредак“ – рекао је др Вук Радојевић, председник општине Бечеј.