ДруштвоСервис

Дом здравља Бечеј: Важно саопштење !!!

Дом здравља Бечеј је, поштујући све  инструкције  Министарства  чим је добило одговарајућу препоруку, приступио реорганизацији службе  и формирао све потребно и тако ће радити до  даљњег.Овим путем дајемо практичне информације  грађанима Бечеја о начину  функционисања Дома здравља Бечеј под новим условима.

  1. У случају да су симптоми  такви да постоји сумња  на Covid-19, пацијенти ће бити  прегледани  у за то посебно формираној  Изолацији за Covid-19 и примениће се сви неопходни дијагностички  алгоритми према протоколу. Пожељно да  се пацијенти,  који имају симптоме и сумњају на инфекцију Covid -19најаве телефоном, да би се  здравствено особље  припремило за долазак таквог пацијента (прописана лична  заштита, позвао дежурни лаборант, дежурни Rtg техничар, као и радиолог и/или пулмолог).
  2. Тестирање пацијената на Covid-19биће обављано у  објекту Јодне бање Лекари Дома здравља ће, уколико пацијент испуњава прецизно  задате алгоритме према инструкцијама који је сваки лекар добио од Министарства, уз консултацију епидемиолога,  вршити одабир пацијената са лакшим симптомима, сумњивим на Covid-19, који ће се тестирати и уколико тест буде био позитиван, бити упућени  на даљи третман по упутствима Министарства здравља.Оделење медицинске рехабилитације је из објекта Јодне бање премештено у Дом здравља, улаз из Хитне  службе, ти ће пацијенти користити лифт и стизати на први спрат где је привремено измештена Служба физијатрије и рехабилитације.
  3. .Амбуланта која је такође још раније билаоформљена према инструкцијама  Министарства је Респираторна  амбуланта за пацијенте са респираторним тегобама, врата одмах поред улаза у Хитну. Циљ је да се одвоје у тој амбуланти и буду прегледани сви они који имају тегобе од  стране респираторног тракта,а за сада  нису  сумњиви на Covid-19. Тријажу пацијената врше  здравствени  радници на улазу у Хитну службу.
  4. Поред ова три нова дела, службаХитне медицинске помоћи  као и до сада 24 сата, Служба Опште медицине ради  пуно радно време од 7-18, према  наредби Министарства, Служба кућног лечења и све Специјалистичке службе и Амбуланта Ново Село раде по распореду као до сада, само је радно време 7-18 сати а Амбуланта Бачко Петрово Село и Бачко Градиште раде 7-19 часова, Амбуланте Радичевић и Милешево раде као и до сада. Медицинско особље Дома здравља Бечеј организовано  је потпуно у складу са  инструкцијама и протоколима Министарства и даје заиста свој максимум  да ово тешко време издржимо заједно, да све службе раде, да сви пацијенти  буду збринути било који проблем да имају, а да се при том  избегне  свака могућност контакта између пацијента заражених Covidom-19 и оних који нису заражени.

Из тог разлога, постоје 2 улаза у Дом здравља улаз 1- улаз од Хитне службе, на тај улазе сви они пацијенти код којих не постоји озбиљна сумња на Cоvid-19 и бивају од  стране  медицинског особља  упућени  даље, или у Респираторну амбуланту (врата одмах поред Хитне)  или ка свим нашим  осталим службама (Хитна,Општа, Специјалистичка, Служба рехабилитације), сходно разлогу због којег се пацијент  јавља у Дом здрава. На том улазу стоји наше особље које узима  основне податке и упућује пацијенте  где треба.

Само они који имају теже  симптоме и јављају се  због основане сумње на Covid-19 ће бити упућени  на улаз 2, тј  главни улаз. Ипак, најбоље је, као што је већ речено да се пацијенти са тежим симптомима сумњивим на Covid-19 најаве телефоном, као што је већ речено.

Значи понављам ош једном, ко није сумњив на Covid-19 улази на улаз 1, тј улаз кроз Хитну где их здравствено особље упућује даље, а они који су сумњиви на Covid 19 иду на главни улаз. Дакле, постоје  2 пута, 2 улаза  у  2 сегмента ДЗ , сегмент један који је одређен за све пацијенте који немају Covid-19 и треба им медицинска помоћ из било ког разлога, у тај сегмент се улази  на улаз , кроз Хитну службу, а посебан део тог сегмента је и Респираторна  амбуланта која има властиту изолацију и посебан улаз поред улаза у Хитну,  и други  сегмент ДЗ, намењен искључиво  за Covid-19. Између та 2 сегмента је од стране наше Техничке службе изграђена и  физичка  баријера да би се што боље превенирала зараза.

Молимо грађане  да  остану мирни и сабрани као и до сада, да сарађ ују са  својим лекарима и да се, као и до сада,  најбоље  прво јављају телефоном, одговорно поштују мере изолације ако им је тако саветовано од стране лекара, остану у контакту са својим лекарима и јаве им свако погоршање стања. Надлежни лекари ће, као и до сада, у договору са  пацијентима давати савете телефоном преко наших већ обајвљених телефонских линија, долазити у кућне посете, а ако је потребно, као што је било и до сада, извршити  преглед у  Респираторној  амбуланти Дома здравља Бечеј сваког пацијента, а уколико је потребно одмах саветовати и обавити преглед оних пацијената са озбиљним симптомима у изолацији за Covid-19.

Значи, паралелно раде све вама познате службе Дома здравља Бечеј које су и до сада радиле, али и оно што је ново, а то су Covid-19  изолација  и Респираторна  амбуланта, као  и део за Тестирање  и то са потпуно одвојеним путевима да би се спречила могућност заразе .

Наш  заједнички циљ је да се зараза вирусом Covid-19 држи под најбољом могућом  контролом пре свега смањивањем контаката и поштовањем мера изолације, смиреношћу и паметном тријажом пацијената, сада више  него икад. Из тог разлога молимо пацијенте да се приликом доласка у Дом здравља  придржавају већ познатих мера епидемиолошке  заштите  (да користе по могућности заштитне  маске и рукавице). Под обавезно да држе  растојање измеђју других особа од најмање 2 метра и да прате упутства надлежног медицинског особља које их чека на улазу и које је добро организовано и тачно зна шта треба радити од првог тренутка проглашења епидемије.  Да би се што боље превенирала  зараза, потребно је да грађани долазе у Дом здравља  само ако заиста има потребе, нарочито они који су старије животне доби и хронични болесници, да се не би  заразили.

Апотеке Дома здравља ће прилагодити своје радно време тако да изађу у сусрет најстаријим грађанима, као и до сад.

Подсећамо грађане да ће се обновљиво издавање лекова са листе лекова који се издају и прописују на терет обавезног здравственог осигурања моћи користитити  за највише  девет обновљивих издавања, што значи да од првог издавања e-Rp у наредних  највише  9 месеци ће грађани моћи дизати своје  лекове без потребе да се  јављају у Дом здравља, ако нема измене у терапији, опет из разлога да  се превенира могућност заразе.

Особље  Дома здравља  Бечеј захваљује се грађанима Бечеја и нашим пацијентима на досадашњој доброј сарадњи  у нади да ћемо заједно и у добром здрављу пребродити и овај изазов.

Захваљујемо се и медијима на досадашњој добронамерној и одговорној подршци запосленима у Дома здравља Бечеј који се даноноћно боре заједно са свим нашим  грађанима и пацијентима да заједно победимо ову заразу, а пре свега им се захваљујемо на адекватном и правовременом обавештавању наших грађана .

Директор Дома здравља Бечеј, др Нешић Косана, педијатар