ДруштвоСервис

Шта када добијете дезинфекционо средство: како правилно дезинфиковати кућу, стан?

Када ових дана добијете дезинфекционо средство од ЈП „Водоканал“ и када направите према раствор поступите на следећи начин. Ово су препоруке Институа за јавно здравље.

За дефинфекцију су вам потребна следећа средства и заштитна опрема:

  • Лична заштитна опрема (рукавице, заштитна хируршка маска), радна одећа;
  • Пластичне врећице, канта с водом, крпе, брисач са водом;
  • Детерџенти за употребу у домаћинству;

По препорукама Института, током и након чишћења и примене дезинфекционих средстава, држати отворене прозоре због доброг проветравања просторија.  Пре него се приступи чишћењу, ставити личну заштитну опрему, односно маску и рукавице, а препоручује се употреба једнократне личне заштитне опреме, јер је потенцијално заразни материјал.  Приликом чишћења избегавати додир очију и усана. Средства за чишћење и дезинфекциона средства треба користити према упутству произвођача. Препоручује се чишћење без присуства људи.

Просторије и површине које се очисте и дезинфикују се могу поново користити након пола сата од дезинфекције. Ако су површине видно прљаве, треба их претходно очистити и опрати раствором здравствено исправне воде у којој је концентрација резидуалног хлора као у води за пиће (до 0,5 мг/л) са детерџентом или раствором сапуна пре дезинфекције.

Површине које се чисте и дезинфикују су посебно оне које се често додирују: површине столова, опрема која се користи при раду, тастатуре, миш, оловке, телефони, каблови, маказе и други писаћи пробор, кваке и браве на вратима и прозорима, површине столова у трпезаријама, алати, прибор, прекидачи за светло, тастери). Површине у тоалетима, купатилима, тоалетима, очистити, опрати и дезинфиковати најмање једном дневно.

Постељина, одећа и веш: Сав текстил (постељина, пешкири, завесе, прекривачи итд.) треба опрати механички (90 °Ц) и уз додатак детерџента за веш. Ако се температура воде од 90 °Ц не може користити због карактеристика материјала, приликом прања текстила треба додати посебне хемикалије (нпр. избељивач или прање веша који садрже натријум-хипоклорит или производе за деконтаминацију текстила). Не трести прљав веш и избегавати да контаминирани материјали дођу у додир са кожом и одећом. Очистити и дезинфиковати колица и корпе за транспорт веша према упутству.

Након чишћења, пажљиво скинути заштитну опрему и ставити у двоструку пластичну кесу и оставити 72 сата пре прања, а затим опрати руке сапуном и топлом водом; Прање руку се спроводи текућом водом и сапуном у трајању од минимум 20 секунди. Након чишћења, уклонити маску одговарајућом техником – не дирати предњи део, већ откопчати маску и ставити је у пластичну кесицу, а затим опрати руке сапуном и топлом водом; Радну одећу и коришћене крпе треба механички опрати (90 °Ц) уз додатак детерџента за веш; Опрати руке сапуном и топлом водом, пресвући се и истуширати се ако за то постоје услови.


Ако се спроводи дезинфекција у затвореном простору, у коме су претходно боравиле особе које су заражене корона вирусима, неопходно је проветрити просторије отварањем врата и прозора. Вентилација простора треба да је дуга, оптимално један дан пре чишћења и дезинфекције и поновне употребе простора. Просторије се морају опрати раствором здравственно исправне дезинфиковане воде и детерџента или сапуна, након чега следи дезинфекција хлорним препаратима, препаратима на бази алкохола са минимално 70% алкохола или другим дезинфекционим средством. Прању и дезинфекцији подлежу све површине и сав прибор који постоји у просторији. Обавезно се придржавати упутстава произвођача за све производе за чишћење и дезинфекцију (нпр. концентрација, начин наношења и време контакта итд.).

За дезинфекцију контаминираних површина и материјала, не треба користити боцу с распршивачима, јер прскање може додатно проширити вирус и узроковати удисање штетних честица и хемикалија. Крпе које се користе за брисање различитих површина не смеју се мешати. Просторије које се чисте неопходно је проветрити природним путем ако то временски услови дозвољавају или вештачки (клима уређаји). Уколико постоје услови, просторије треба осунчати (подићи ролетне, завесе и друге заштите на прозорима и отворити прозоре да сунчева светлост уђе у просторије). Канте са отпацима се морају редовно празнити, минимално једном дневно.

Ако се чисте површине, предмети и веш које је користила болесна особа онда се препоручује ношење маски за једнократну употребу и заштитних наочара. Чишћење и дезинфекција просторија и предмета, обавити с једног на други крај, тако да очишћена страна не буде контаминирана. Сав отпад који настаје током чишћења треба одложити у пластичну кесу и бесконтактну затворену канту за смеће;