Сервис

Дом здравља: Вакцинација против сезонског грипа

Убечејском Дому здравља од прошле недеље почела је вакцинација против сезонског грипа.

Дом здравља у Бечеју добио је 1500 вакцина доза четворовалентне вакцине против грипа.

Одзив је веома добар, вакцинације се заказују код одабраног лекара и до сада је већ подељено око 400 вакцина а негде око 300 до 400 је већ заказано. Како сазнајемо из ове здравствене установе ове и следеће недеље ће бити највероватније све вакцине из ове туре подељене. Заинтересовани пацијенти могу да се закажу лично или путем телефона код свог избраног лекара и да дођу на заказани термин да приме вакцину.

Предност вакцинације против сезонског грипа, као и претходних година, имају пацијенти који су старији од 65 година и хронични болесници.

Институт за јавно здравље Србије «Др Милан Јовановић Батут» подсећа на значај вакцинације против грипа како у интересу очувања сопственог здравља, тако и индиректно у очувању здравља чланова породице и/или колектива. Нарочито истичу важност правовремене вакцинације против грипа свих који припадају високоризичним групама становништва у циљу очувања здравља и спречавања болести.

Како објашњавају из Батута вакцине се пре свега препоручују особама са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, малигним обољењима и др.