Друштво

Обележен 8. октобар – Дан ослобођења Бечеја

Обележавање некадашњег Дана града и Дана ослобођења Бечеја 8. октобра ове године започело је 7. октобра најпре тркама основаца и средњошколаца улицама града у којој је учествовало око 500 ученика. Тог истог дана одржана је и Свечана академија у великој скупштинској сали Општине Бечеј. Том приликом су се присутним грађанима обратили у име локалне самоуправе Сања Биро, помоћница председника општине за образовање и председник СУБНОР-а Бечеј Милун Чокоровић.

На свечаној академији подељене су и награде најуспешнијим литерарним радовима на тему „Данас у слободи и миру живе сећања на хероје који дадоше живот за срећна јутра“. Победнички рад на овом конкурсу написала је ученица Гимназије Милица Џигурски. У музичком делу програма учествовали су и ученици Музичке школе „Петар Коњовић“ као и Градски хор Бечеј.

Ученица Гимназије Милица Џигурски је била посебно инспирисана јер је и сама у породици имала двојицу хероја који су дали своје животе за слободу. СКОЈ-евци браћа Вујица и Милан Чиплић били су рођена браћа њене прабаке. Ова лична породична прича преточена је у литерарни рад  посвећен управо њима.

„Док мој отац немо, са сузом у оку, стоји испред великих бе-тонских раширених крила прострељених са двадесет и три фашистичка куршума, по један за сваког ухапшеног, пребијаног, муче-ног и стрељаног СКОЈ-евца, у шаци стискам две карамел бомбоне намењене прецима који су погинули сувише млади да би иза себе оставили потомке са те стране мог породичног стабла и читам у бронзи изливену поруку – „У оку слободе чувамо сјај ваших зеница угашених”. Размишљам даље, и Милан, један од двојице браће, имао је свега осамнаест година када је стрељан. Мој вршњак! Звучи ми нестварно да некога могу извести из гимназијске клупе и стрељати… … На крају, запитајмо се, ако нам споменици херојима постану само блокови бетона, а хероји само имена из прошлости, ко ће бити спреман, ако се икада над нама поново надвије тамни облак рата, да нашој деци избори њихова срећна јутра?“ – цитат је из награђеног рада.

На сам Дан ослобођења на платоу испред Општине Бечеј одржано је полагање венаца код спомен плоче палим родољубима и борцима. Након интонирања химне одата је пошта минутом ћутања а потом се присутним грађанима и представницима институција и организација обратио председник општинског одбора СУБНОР-а Милун Чокоровић а након њега и потпредседник СУБНОР-а Србије и председник Покрајинског одбора Јово Барошевић и други. На крају су представници локалне самоуправе, борачких удружења, представници политичких странака, синдиката и других положили венце код спомен плоче.  Ове године обележено је 78 година од ослобођења Бечеја.