КуварРазонода

Домаћи кестен пире од печеног кестења

Ових дана било је у продавницaма кестена на снижењу па ако имате слободно вече или поподне можете да припремите и замрзнете за неке будуће торте и колаче и кућну варијанту кестен пиреа који је свакако укуснији кад га сами спремите и знате тачно шта сте у њега ставили као и да дозирате количину шећера како волите.

Потребно је килограм кестења, проверите да ли крцкају под прстима или су глатки и чврсти. Када пуцкетају под прстима значи да нису свежи. Потопите их у воду на једно пола сата или више да се натопе, зарежите сваки кестен мало и ставите на пек папир у тепсију у једном слоју у рерну на око 180 степени око пола сата да се испеку. Немојте их препећи, тек кад се отворе и почну лако да се љуште су готови. Ољуштите их (скините и опну скроз). Ово јесте мало досадан посао али пустите неки подкаст.

Ољуштене кестене прелијте са два децилитра млека, ставите један или два ванил шећера и шећера колико желите (и не морате ако желите да касније кад га будете користили не буде сладак) додајте још мало воде да скроз прекријете кестење и ставите да се скувају на благој ватри док не буду мекани а на дну остане још мало млека. Изблендајте све заједно и формирајте пакетић у провидној фолији. Оставите да се природно охлади, затим ставите у замрзивач до употребе, када вам затреба за торту или колаче. Мени је од ове количине изашло око три пакета од 200 грама. Није нека уштеда превелика али је свакако укуснији. А и кућа замириши феноменално, на печено кестење и ванилу.

Ову масу можете користити за јело (са шлагом), за разне филове за торте, за бомбице са кестеном…. Комбинује се најбоље са румом  и топљеном чоколадом. Има јако пуно веома једноставних рецепата за непечене торте са кестеном, чоколадом и кексом на интернету …