Друштво

Друштво пријатеља деце: Додељени пакетићи у Првој и Трећој МЗ

У сарадњи са Центром за социјални рад и Дечијим диспанзером још пре месец дана направљен је као и сваке године списак наугоженијих породица а деце која су претходне недеље добила од Деда Мраза пакетића. За већину од ове деце припремљени су, осим пакетића са слаткишима и индивидуални пакети за читаве породице који су садржавали и одећу и обућу као и хигијенске потрепштине. Грађани су такође својим донацијама омогућили да се што више пакета прикупи а у томе им је помогла и Група грађана из Немачке која сваке година учествује у овој хуманитарној акцији. Поред њих и деца су током Дечије недеља и ове године прикупљала поклоне за своје другаре. У акцију су се укључили и Савети МЗ и Плесни клуб „Макс Денс“.

Највише деце било је из Треће МЗ па је тамо и одржана прва овогодишља подела пакетића од стране Деда Мраза, пакетићи су деци подељени у дворишту Библиотеке играчака односно у дому „Фекете Маћаш“.

Након Треће МЗ подељени су пакетићи и у Првој МЗ испред „Пирошке школе“ тј. седишта ове МЗ. Изабела Шормаз председница Друштва пријатеља деце рекла је да постоји и иницијатива да у скорије време и у Другој Месној заједници буде организована оваква подела пакетића.

Према речима Изабеле Шормаз ове године се навршава 20 година од када је основано Друштво пријатеља деце и без обзира на њихов веома успешан и пожртвован дугогодишњи рад и даље је, на жалост, још увек велики број деце које живе испод доње границе сиромаштва у општини Бечеј. Као један од приоритета Друштво пријатеља деце је себи поставило за циљ да смањи број деце која се налазе у ризику од напуштања образовања и последњу деценију скоро у потпуности су посветили програмима који су конципирани као свеобухватна педагошка подршка деци да та деца остану у школским клупама без обзира колико су нестимулативне или компликоване околности у којима живе. Подршка је обезбеђена кроз програм рада Друштва како деци тако и породицама, родитељима и старатељима и то индивидуално према појединачним потребама.

Програм Душтва базиран је на премиси да је образовање једини излаз из тог круга сиромаштва из којег ове породице веома тешко излазе ако немају неку здравију подлогу за запошљавање и осамостаљивање а то искључиво могу да стекну кроз образовање.

И поред сви ових хуманитарних програма у нашој општини и даље је алармантан број деце која живе у условима екстремног сиромашта. Последњи случај девојчице из школе „Север Ђуркић“ о којем се писало и у медијима и на интернету, када се девојчица у школи онесвестила од глади показује да постоје и даље невидљиве категорије становништва за које чак ни социјалне службе не знају а живе на ивици глади и опстанка, у веома тешким условима.