Младима из угрожених група треба пружити шансу и дати подршку

О предузетништву да се учи у што ранијем узрасту. Поред подршке у учењу и развијању креативности, те промоције здравих стилова живота, Хуманитарно удружење „Ђина“ из Бачког Градишта ове јесени и зиме у циљу приближавања предузетништва реализовало је низ активности за младе из ромских и социјално угрожених.

Прво су летос млади са штандом са палачинкама прикупљали средства за активности и материјал који су касније користили на радионицама, да би током јесењих месеци, неки први пут, слушали о томе како сами да постану послодавци и да обезбеде себи економску независност.

Свако од присутних момака и девојака имао је прилику да искаже своје потенцијале и афинитете, а потом и да покуша да изради бизнис план којим би се могло конкурисати и код разних фондова за подстицај самозапошљавања.

– Млади су углавном развијали идеје у области услуга, односно козметичких и фризерских услуга, али и транспорта, здравства, пољопривреде. Наш највећи циљ и уједно жеља јесте да управо млади из маргинализованих група са којима дуги низ година радимо сутра, након завршене средње школе или факултета, буду самостални и да буду покретачи промена, рекла је председница удружења Добрила Ђин.

Активности за својеврсно економско оснаживање циљне групе спроводе се у оквиру пројекта „Желимо, знамо, радимо – Ка ефикаснијем приступу предузетништву младих Рома“ захваљујући подршци Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.