Óbecse

Duplájára emelik a köztemetőkben a sírhelybérletet

Drasztikusan megemeli a tíz évre szóló sírhelybérlet díját az óbecsei Komunalac Közvállalat, így az eddigi 470 dinár helyett ezentúl ennek több mint a dupláját: évi 965 dinárt kell majd elhunytakként fizetni. Željko Plavšić igazgató szerint valójában nem áraemelésről, hanem árkorrekcióról van szó, mert a díj ezentúl a sírhelybérlet mellett a temető karbantartási költségét is magában foglalja majd.
A vállalat ármódosítási kérelmét kedden fogadta el a községi tanács. Az önkormányzatnak benyújtott indoklás szerint a bevételből többek között temetőkerítéseket javítanak majd, kápolnákat hoznak rendbe, javítanak a közvilágításon, utakat építenek ki és zöldterületet tartanak majd karban. A temetkezés költsége nem fog változni, ennek összege továbbra is 11630 dinár lesz a teljeskörű, és 5815 dinár a részleges szolgáltatás esetén.
Az igazgató elmondása szerint egyébként a polgárok nagy része nem intézkedik magától a sírhelybérlet meghosszabbításáról, ezért a Komunalac értesítést küld ki a számukra. Tavaly a 450 címzettből még a tíz százalékot sem érte el azoknak a száma, akik ezt követően eleget tettek fizetési kötelezettségüknek. A Komunalac Közvállalat három (két katolikus és egy pravoszláv) óbecsei, valamint a bácsföldvári és a péterrévei pravoszláv temetőről visel gondot. Összehasonlításképpen: az egyházi fenntartású, szépen karbantartott péterrévei katolikus temetőben a tíz évre szóló bérleti díj a sír elhelyezkedésétől függően 3500 és 7000 dinár között van (a kálvária környékén a legdrágább, a temető nagy részén viszont 3500 dinár).
Egy másik szolgáltatás áremelését már korábban elfogadta a községi tanács, ami azt jelenti: a Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. az eddigi 399 helyett 462 dinárt kiszámláz a szemételhordásért Óbecsén. Fejes Zoltán igazgató magyarázata szerint az áremelésre a vállalat zavartalan működése érdekében, az év végéig tervezett beruházások megvalósítása és a géppark megfelelő karbantartása miatt van szükség. A lakosság 90 százaléka egyébként rendszeresen fizet ezért a szolgáltatásért, azok az adósok ellen pedig, akik a fizetési felszólítást követően sem tesznek eleget kötelezettségüknek, kényszerbehajtást kezdeményeznek, aminek a költségei ugyancsak az adóst fogják terhelni.

F.R.