Две особе заражене и три особе позитивне на тестoве

Дом здравља Бечеј је поводом наших упита о броју заражених особа коронавирусом у општини Бечеј доставио нам следећи одговор.
“Поштовани, у одговору на тражене информације од јавног значаја дајем вам следеће податке (увид у документе нисмо у могућности да издамо јер садрже и личне податке пацијената, те по Закону о заштити података о личности нисмо у могућности да вам доставимо фотокопију тражених докумената, ни увид у иста, него из истог можемо да вам саопштимо само тражене податке).

На територији Општине Бечеј два пацијента су тестирана од стране Института за јавно здравље и били су позитивни на ПЦР тесту, једном пацијенту (и његовим контактима) истиче изолација од 14 дана, а другом још увек траје.

ПЦР тестове (брисеви) се сада раде само на Интитуту за јавно здравље, а Дом здравља поседује брзе тестове који се раде из крви пацијента у Респираторној/Covid амбуланти и то према задатим инструкцијама, тј. прецизно наведеним индикацијама и у одређено време од почетка болести. Резултати су готови за 1-2 сата.
До сада су три особе (које су наравно у изолацији) биле позитивне на том тесту.

У сваком случају, оно што је најважније, сви иоле сумњиви на Covid иду у изолацију 14 дана, дакле у изолацију не иду само позитивни на било ком тесту, него сви сумњиви на Covid и њихови контакти, јер је то метод који пружа најефикаснију заштиту свим грађанима.

Особа у изолацији имамо 10 (то су сви укупно и они тестирани и они који до сада нису тестирани, а биће онда кад буде требало према протоколу) плус њихови блиски контакти (породица, укућани).

Њихово се здравствено стање свакодневно надзире од стране изабраних лекара.

Контакти се не тестирају, такав је протокол, јер понекад брзи тест буде негативан ако се ради прерано, па је увек сигурније превентивно деловати и све контакте послати у изолацију 14 дана. Здравствено стање контаката се проверава свакодневно. Значи, ради се по протоколу и то увек по грађанство најсигурнија варијанта, а то је да сви иоле сумњиви, не само они који су позитивни на било ком тесту, МОРАЈУ ићи у изолацију 14 дана, као и њихови контакти. Понављам тако је најсигурније да се што боље спречи ширење заразе.
Covid позитивни или суспектни, уколико имају благе симптоме, шаљу се у кућну изолацију. Они који имају теже симптоме (упалу плућа и теже опште стање) се наравно упућују на хоспитализацију.

Служба физијатрије је потпуно физички (зидом) одвојена од Covid/Респираторне амбуланте, а и улаз у службу физијатрије је потпуно са друге стране, тако да никаква могућност контакта не постоји.

Молимо пацијенте који имају симптоме од стране респираторних органа где се на преглед не јављају у ДЗ (осим ноћу и викендом у СХМП), него у Респираторну/Covid амбуланту на главни улаз у Јодну бању, која ради од 07 до 19 сати.

Поново молимо све грађане да се придржавају свих мера заштите, да носе маске на устима и носу у свим затвореним просторијама и да поштују мере социјалног дистанцирања.”

С поштовањем,
др Нешић Косана, педијатар
Директор Дома здравља Бечеј