Спорт

Џудо: Џудисти одмерили снаге и вештине

Традиционални, 24. по реду, Међународни џудо турнир за узраст од 10 до 14 година и Меморијал „Жељко Николић“ у категорији млађих дечака до 66 килограма одржан је у Бечеју у организацији џудо клуба „Младост“.

У спортском центру у Бечеју такмичило се 347 џудиста из 44 клуба осам земаља – Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Русије, Словачке, Црне Горе, Хрватске и широм Србије.

„Такмичења су се одвијала у мушкој и женској конкуренцији а такмичари су били подељени у старосне и тежинске категорије. На турниру је наступало шеснаест Бечејаца, међутим у уводном-ревијалном делу учествује њих десет из разлога што по пропозицијама Џудо савеза Србије, деца за ову такмичарску годину стичу право наступа тек ако су 2013 годиште, тако да су млађи џудисти добили прилику како би сачували интересовање и да би осетили амбијент великог турнира“, казао је Милорад Лончаревић, тренер Џудо клуба „Младост“ Бечеј.

Част да отвори овај велики спортски догађај припала је члану Општинског већа задуженом за спорт, омладину и туризам, Данету Мандићу.

„Организацијом овог спортског догађаја од стране домаћина – Џудо клуба Младост, ми се заправо упознајемо са чињеницом да је ово један од најмасовнијих међународних спортских догађаја на територији општине Бечеј. Заиста нам је привилегија што уопште можемо да подржимо данашњи скуп са преко стотину хиљада динара, у смислу организације и свега онога што је потребно како би се заједно да џудо клубом показали као добар домаћин. Драго ми је што смо заједничком енергијом и деловањем успели да издамо монографију, којом обележавамо првих пола века постојања и рада овог клуба. Локална самоуправа ће у наредном периоду подржавати и финансијски и на сваки други начин све оно што представља унапређење квалитета и рада у оквиру спорта деце и младих у нашој локалној заједници“, казао је Дане Мандић, члан Општинског већа за спорт, омладину и туризам.

Велики пехар намењен свеукупном победнику припао је џудистима Жандармерије из Београда, друго место је освојио Пролетер из Зрењанина, а треће Спартак из Суботице.

Меморијални пехар у конкуренцији млађих дечака до 66 килограма освојио је Лука Делевић, кога је породица трагично настрадалог Жељка Николића, поред освојене златне медаље, наградила меморијалним пехаром и са износом 100 евра.

Међутим, када је реч о овогодишњим резултатима џудо клуба „Младост“, недавно се на завршеном првенству Србије у кадетској конкуренцији Невена Грбић окитила бронзаном медаљом.

Вукашин Љубојев