Óbecse

Eco-School a Sever iskolában

Környezettudatosság, fenntarthatóság, takarékosság – ezek köré a témák köré épül fel az ECO-SCHOOL – oktatási hálózat az ökotudatos fenntartható életért elnevezésű Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program, amelynek vezető kedvezményezettje a kiskunfélegyházi Ecocenter Alapítvány, szerbiai partnere pedig az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör. A májusban indult projekt középpontjában a környezetvédelmi oktatás bevezetése és a fenntarthatóság komplex értelmezésével készült, területspecifikus ismereteket tartalmazó tanulmányok létrehozása áll.

A projekt eddigi eredményeiről a Sever Đurkić Általános Iskolában számoltak be az érintettek. A program során a magyar és a szerb fél közösen hozott létre egy 6 témakörből (társadalom és környezet, anyagtakarékosság, energiatakarékosság, víztakarékosság, fenntartható termékek és közösségépítés) álló kétnyelvű tananyagot, amelyek mindegyike tartalmaz egy elméleti, valamint egy gyakorlati részt is a térségi „jó gyakorlatokkal”. Ezeket a tananyagokat a határ mindkét oldalán fakultatív jellegű műhelymunkákon oktatják fél éven át 7. és 8. osztályos diákoknak, a program folytatásaként pedig a közeljövőben 25 magyarországi és 25 óbecsei diák egynapos tanulmányi kirándulásokon is részt vesz, ezekből három magyarországi, három pedig szerbiai helyszínen fog zajlani.

Sanja Biro, az iskola igazgatója, valamint a műhelymunkákat vezető pedagógusok: Csábi Székács Krisztina tornatanár, Potrebić Tőzsér Gabriella osztálytanító és Székács Zoltán földrajztanár elmondása szerint ezek a műhelymunkák jóval több környezetismereti tudással vértezik fel a gyermekeket, mint aminek átadására az oktatási rendszer keretében lehetőségük van a pedagógusoknak, és a gyerekek ezek során valóban hasznos és a hétköznapi életben is alkalmazható ismereteket szereznek például a víz- és energiatakarékosságról, a környezet megóvásáról vagy a környezetkímélő termékekről. Ezekről a kérdésekről a diákok szakmai előadásokat is hallhatnak, amelyeket hamarosan péterrévei, adai és kishegyesi diákokhoz is elvisznek a szervezők.

Bonifárt László, a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnökének a tájékoztatása szerint a program eredményeként a résztvevők kialakítanak majd egy határon átnyúló oktatási együttműködési hálózatot és virtuális tudásközpontot, létrehoznak egy-egy interaktív kiállítást, témanapokat szerveznek, valamint kifejlesztenek egy kétnyelvű interaktív honlapot és egy mobil aplikációt is.

Az Európai Unió társfinanszínorázásával “Jó szomszédok a közös jövőért” szlogennel megvalósuló program 2019 áprilisáig tart majd. A projekt teljes értéke meghaladja a 182 ezer eurót, ebből a Than Fivérek Értelmiségi Kör része több mint nyolcvanezer eurót tesz ki.

F.R.