Óbecse

Ricsaj és Örökség volt a Petőfiben

Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben november utolsó hétvégéjén tartották meg 15. alkalommal a Ricsaj Népművészeti Találkozót. A rendezvény egy a délvidéki népzenekutatás úttörőinek, Bodor Anikónak és dr. Kiss Lajosnak emléket állító, a VMMI gondozásában összeállított néprajzi kiállítással vette kezdetét, majd Örökségünk címmel vajdasági népi zenekarok – a Juhász, a Fokos, a Pendergő és a Véka – tartottak koncertet, amelyek külön-külön, de közösen, Vajdasági Nagyzenekar formációként is színpadra álltak. A rendezvény szombaton délután kirakodóvásárral, népművészeti foglalkozásokkal  és gyermek-néptáncműsorral folytatódott, amelyen a házigazdák mellett számos vajdasági település táncosai is részt vettek, sőt az erdélyi Kékiringó tánccsoport is fellépett Óbecsén, este pedig egy gálaműsoron is bemutatkoztak a gyermektáncosok a közönségnek. Mindkét esten táncház zárta a programot.

Cseszák Balázs szervező elmondta: az idén a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság támogatásával egy újabb eseménnyel is bővülhetett a rendezvény, ugyanis egy komplex foglalkozás keretében Ricsaj – Találkozás a Népművészettel címmel néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek tartottak bemutatót a gyerekeknek. Ezeket a foglalkozásokat két szórványtelepülés, Magyarcsernye és Törökbecse fiataljaihoz is elvitték a szervezők.

Az Örökségünk koncertet a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat, a Ricsajt pedig e kettő mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatta.

Fehér Rózsa