Óbecse

Egész napos oktatás a Petőfiben

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola egyike azon iskoláknak, amelyek részt vesznek az Oktatási Minisztérium egész napos oktatásról szóló kísérleti projektjében, ennek köszönhetően az óbecsei tanintézményben szeptember 16-án először maradhatott ingyen ebéden és délutáni foglalkozásokon az iskola 80 diákja.
Bár az étkezés költségeit az önkormányzat a későn született minisztériumi döntés miatt nem tudta betervezni az idei költségvetésébe, a gyerekek szüleinek mégsem kell fizetniük érte.
– Nagy öröm, hogy Óbecse része egy ilyen kísérleti projektnek, az meg külön öröm a számunkra, hogy épp egy olyan iskola, amelynek a megmaradásáért fél évvel ezelőtt még harcolnunk kellett. Ahogy akkor meghozta gyümölcsét az összefogás, úgy most is így sikerült megoldanunk a problémát: helyi termelők adományából, a Gerontológiai Központtal együttműködve mégis kerül étel az iskola új ebédlőjének az asztalára. Jövőre már a költségvetés része lesz ennek a finanszírozása – mondta el Kiss Igor, a községi tanács szociális védelemmel és európai alapokkal megbízott tagja.
Balog Virág Zsolt iskolaigazgató elmondása szerint a délutáni foglalkozásokkal elsősorban a jó képességű gyerekeket karolja fel az iskola.
– A délutáni foglalkozásainkon sok az aktivitás, ezeken a szorgalmas, eredményes diákjaink vesznek részt. A szüleik válláról ezzel komoly terhet veszünk le: nem kell gondoskodniuk a gyerekek ebédjéről és délutáni felügyeletéről, ugyanakkor költeniük sem kell a különórákra. Tartunk itt például informatika-, angol nyelv- és matematikaoktatást, de könnyebb programok is vannak, mint például a sakkozás vagy a tornázás – jelentette ki Balog Virág Zsolt igazgató.
A kísérleti programban az ország 1200 iskolája közül egyelőre csupán 210 tanintézmény vesz részt.

F.R.