ДруштвоКултура

Еко уметничка колонија

Удружење грађана Екобечеј и сликарска секција Дуга при МКД Петефи Шандор из Бечеја и ове године организују традиционалну колонију рукотворина и уметничких предмета. Званично отварање колоније је 6. октобра 2019. године, у 9:30 часова у Спомен кући Тан у Бечеју која је уједно и домаћин манифестације.

Колонија је јединствена по томе што аутори за подлогу својих радова користе већ припремљен рециклиран папир. Рециклиран папир је припремљен на креативним радионицама УГ Екобечеј. Главни циљ организатора колоније је промовисање важности очувања животне средине кроз уметност.

Очекује се 100 стваралаца из Бечеја, Војводине и суседне Мађарске. Учеснике колоније повезује љубав према уметности и жеља да се кроз такав вид дружења уметници промовишу и повезују са колегама из околине.

На колонији ће бити организована предавања о разним техникама и стиловима сликања, врстама природних материјала за бојење која могу да се користе, као на пример орахов бајц или сок од цвекле. Поред дружења, сликања и предавања, за учеснике је обезбеђен доручак, ручак и обилазак центра града.

УГ Екобечеј је у сарадњи са дугогодишњом партнерском организацијом из мађарског града Печуја „Tudatosan a Környezetünkért Egyesület” успешно конкурисао на НЕА конкурсу. Захваљујући томе радови са ове колоније ће у фебруару следеће године бити изложени у Печују, у „Pepita Közösségi Tér”. Један од циљева еко пројекта је да се домаћи ствараоци промовишу у иностранству.