Друштво

Економско-трговинска школа: Школска библиотека у новом руху

У Економско-трговинској школи прошле недеље отворена је реновирана школска библиотека, тим поводом новинарима је представљен и пројект на основу којег је школска библиотека добила ново рухо као и на који начин је реализована ова инвестиција у школску опрему.

„Пролетос смо писали пројекат Покрајинском секретаријату за омладину и спорт под називом „Креативна лабораторија у модерној школској библиотеци – Сазнај, научи и примени“. Овим пројектом је планирано је да у овој школској библиотеци организујемо и реализујемо разне активности у наредном периоду. Жеља нам је била да ученици у овом сада адекватније уређеном и лепшем новом простору буду још више мотивисани и инспирисани за рад, за нове идеје и за нове активности и пројекте. За уређење ове библиотеке добили смо од Покрајинског секретаријата 200.000 динара и уложено је још 57.000 динара из сопствених извора, из родитељског до приноса. Набављене су нове полице за књиге, столице су обновљене, пулт је нов такође, углавном нови намештај. Имамо око 13.000 књига у нашој библиотеци тачније око 13.500 по нашој евиденцији али смо током овог реновирања неке књиге морали на жалост да отпишемо али у плану нам је и набавка и куповина нових књига.“ – рекла је Ивана Петровић, професор српског језика и књижевности и школска библиотекарка.

„Наша школска библиотека је одувек, и у претходним генерацијама као и сада, место у којем се радо окупљају ученици јер је амбијент веома пријатан али је намештај био заиста стар, преко 50 година, тако да смо решили да га обновимо и да уредимо простор, Конкуришући на распис Покрајинског секретаријата
за омладину и спорт ми смо осмислили пројекат за сет радионица на разне теме. Одлучили смо да реновирамо библиотеку и уредимо је као простор у којем ће се радионице одржавати. Сматрамо да у овом лепом новом амбијенту ученици ће имати додатну мотивацију за рад. Овде је одржана у претходном периоду, на почетку школске године и „Берза уџбеника“ што је резултирало да ова библиотека буде још прометнија и да је сви ученици посете. Када је у питању школска инфраструктура и инвестиције оно што нас очекује даље је да средином новембра улазимо у радове на реконструкцији крова целе школе као и хидрантске мреже. Ова зграда зграда је стара и вредна и датира, сазнали смо скоро, из 1845. године и потребно је доста средстава за њено одржавање. Ми већ годинама конкуришемо на разне пројекте и ево полако један за другим реализујмо их и стварамо ученицима све боље услове за рад и подижемо квалитет наставе свакодневно.“ – рекла је Гордана Ковачев, директорица школе.

О пројектима реконструкције Економско Трговинске школе смо детаљније писали у претходним издањима наших новина.