Óbecse

Eljárás indul az önkényes erdőfoglalók ellen

Telekhatároló karókat és köteleket távolítottak el július 4-én a hatóságok az óbecsei Tisza-parton, az üdülőtelep végétől az ún. Lóstrand irányába tartó szakaszon. A folyó ezen részén – egyes szemtanúk szerint csaknem az ún. sárgaházig – önkényes telekparcellázásokra került sor: a kiszemelt területeket a “tulajdonosok” elkerítették, kiírták rá a nevüket, sőt egyesek állítólag már áruba is bocsátották ezeket az illegálisan lefoglalt parcellákat. A szóbeszéd szerint a jelenlegi ösvény helyén már útépítést is terveztek.

Milena Grahovac, a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság erdészeti és vadászati felügyelőségének a vezetője elmondta: az állami földeket használó két közvállalat, a Vajdaság Erdei és a Vajdaság Vizei a tartományi felügyelőség utasítására kezdte meg a kialakulóban lévő illegális üdülőtelep felszámolását.

-Szabálysértési eljárások indulnak az erdő önkényes birtoklása miatt, de a telekkisajátítások mellett törvénytelen fakivágásra utaló jeleket is találtunk, ez ügyben is jogi eljárást kezdeményezünk. A lakókocsikon értesítést hagyunk, tulajdonosaiknak a megadott határidőn belül el kell innen vinniük a lakókocsikat. Ha ezt elmulasztják, a terület jogos használói fogják elvinni azokat. A felügyelők ezentúl sokkal gyakrabban fogják ellenőrizni ezeket a területeket, és mindenfajta kisajátítást szigorúan fogunk büntetni. Nem fogjuk hagyni, hogy ismét ennyire eldurvuljon a helyzet – jelentette ki Milena Grahovac.

A rohamtempóban terjedő Tisza-parti parcellázás mostanság vette kezdetét Óbecsén annak ellenére, hogy árterületen, így a part menti erdőben is tilos az építkezés. Volt olyan területbitorló, aki ennek ellenére már a betonozást is elkezdte a parton, hogy kikötött lakóhajóját száraz lábbal tudja megközelíteni, másoknál pedig fémoszlopok utaltak arra, hogy fényforrásról is gondoskodni szeretnének a paradicsomi üdülőben.

F.R.