Emlékezés az ártatlan áldozatokra

Óbecsén november elsején a belvárosi katolikus temetőben lévő kopjafánál emlékeztek az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett magyarokra. A megemlékezés elején fellépett az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar, majd Kiss Igor, Óbecse község képviselő-testületének elnöke tartotta meg ünnepi beszédét.
Óbecsén 220 áldozat neve ismert, de a becslések szerint a négyszázat is meghaladhatja az 1944-45-ös értelmetlen bosszú ártatlan magyar áldozatainak a száma Óbecsén – az áldozatok lelki üdvéért Fuderer László plébános mondott imát, majd a részvevők koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek rájuk.
Egy nappal korábban a belvárosi templomkertben is megkoszorúzták az 1944 októberében mártírhalált halt Petrányi Ferenc apátplébános emlékére felállított domborművet. Ezt megelőzően Fuderer László plébános megáldotta az emlékhelyet és imát mondott a mártír plébános lelki üdvéért, majd dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének az elnöke mondott ünnepi beszédet.
Ugyanezen a napon Péterrévén a szentmise után a hívek dr. Takács Ferencre, a település mártír papjára emlékeztek a templomudvarban található emlékhelynél, november 2-án pedig a halottak napi szentmise után Baranyi László plébános megszentelte a temetőben felállított emléktáblákat is, ahol a helyi közélet szereplői elhelyezték az emlékezés virágait.
Péterrévén az áldozatokról és azok családi tragédiájáról hamarosan meg-jelenik egy kötet is, amelynek szerzője a péterrévei származású Pintér József. F.R.