Друштво

ЕТШ: Државна матура, обуке школских матурских тимова

Државна матура, као идеја, први пут се помиње, 2009 године у Закону о основама система образовања  и васпитања. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је , уз помоћ различитих експерата, доноси концепт Државне матуре 2016. године, након чега следи доношење низа правилника који регулишу саставне делове Државне матуре, односно Општу, Стручну и Уметничку матуру.

Концепт и начин спровођења Државне матуре је данас и више него актуелна тема, с обзиром да садашње матуранте од 5. до 8 априла ове године чека пилотирање Државне матуре, а прва генерација ђака којима ће Државна матура бити призната, у неким својим деловима, уместо пријемног испита на факултетима су сада ученици другог разреда средње школе.

Наиме, цео поступак увођења овакве матуре  планиран је кроз два пилотирања   и два пробна полагања матуре. Прво пилотирање је одржано у октобру 2020. када су учествовале 102 школе и „испробавале“ су се процедуре. У другом пилотирању учествоваће све средње школе у Републици Србији и  пре свега провераваће се квалитет и тежина испитних задатака.

За потребе другог пилотирања, организовано је низ обука за школске матурске тимове, за ученике и родитеље. Обуке су водили највећи стручњаци из области образовања, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завода за унапређење образовања и васпитања, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, али и наставници средњих школа који имају дугогодишње искуство на реализацији обука и различитих пројеката.

У групи обучених тренера који су даље обучавали школске матурске тимове, ученике и родитеље  нашли су се и наставници Економско – трговинске школе из Бечеја, Стеван Спајић, Александра Бакрач, Бранислава Ивковић и Андреа Галго Ференци.

„Наша школа веома је поносна што су се међу едукаторима нашла чак четири наставника наше школе. Ово је потврда да се у школи непрекидно унапређују наставничке компетенције, континуирано се наставници стручно усавршавају и настоје да одговоре новим захтевима и трендовима у области образовања, науке и примене савремене технологије. Прву матуру на националном нивоу за економске школе наши ученици полажу још  од 2007.године, што је велико, 15-годишње искуство. Посвећеност школе и свих запослених својој сврси, а то је настава и учење, и усмереност на ученика и његове образовне потребе, је на овај начин добила своју потврду.“ – рекла је Гордана Ковачев.

„Рад у оквиру пројекта Државна матура је за мене једно велико искуство. Радио сам до сада на реформи наставних планова за поједине предмете, учествовао на тај начин и на развијању нових образовних профила, учествовао сам и у пројектима као што су увођење дигиталних уџбеника, континуирано радим обуке за подизање компетенција код наставника али ово је пројекат који превазилази све што сам до сада радио, ово је пројекат којим ће се наш образовни систем приближити и изједначити са образовним системима у већини европских држава. Поносан сам што смо нас четворо изабрани међу 85 особа које спроводе ове обуке, што смо  успели да представимо Економско трговинску школу и Бечеј на најбољи могући начин“ – рекао је Стеван Спајић.

Важно је напоменути, да ће Државна матура, када заживи као неминовна реалност у образовном систему Републике Србије, свим ученицима и гимназијалцима и ученицима средњих стручних школа дати исте могућности уписа на високошколске установе.

Надамо се да ће ово друго пилотирање пружити довољно информација, како би се исправиле евентуалне грешке у концепту и задацима и да ће ученици спремно дочекати прву Државну матуру у јуну 2024. године.