ДруштвоКултура

Фиона и Матеја у Паризу

Ученици бечејске музичке школе „Петар Коњовић“ Фиона Ловаш и Матеја Стражмештеров учествовали су на престижном интернациналном музичком такмичењу „Flame“ у Паризу у категорији деце узраста од 9 до 13. година. Наступи малих бечејских пијаниста су били веома успешни па су се кући вратили са чак две велике награде: Фиона Ловаш је освојила другу а Матеја Стражмештеров трећу награду. Поред успеха на такмичењу за њих двоје ово је била јединствена прилика да виде Париз и да се сретну са вршњацима који су посвећени музици као и они, да виде Дизниленд и да прошетају са својим родитељима париским улицама. У разговору са Фионом и Матејом сазнали смо да су веома задовољни својом наступом, да им је у Паризу било лепо и да им се веома свидео Дизниленд. Иако веома посвећени музици обоје су рекли да су јако пуно вежбали и де ће сада мало на заслужени распуст па од септембра поново у школске клупе и на клавирску столицу. За малу Фиону ипак нема баш много луфта за распуст јер има са бендом „Бубамаре“ заказане наступе током лета, први већ овог викенда. Током разговора сазнали смо и да су мали пијанисти веома музички свестрани, јер осим музике коју свира Фиона у бенду, за коју нам је рекла да је избор песама углавном њихов али да понекад помогну и маме и тате, они слушају различите жанрове савремене музике. Матеја нам је рекао да код куће углавном слуша реп. Ђијанта Ловаш и Елвира Стражмештеров Зеди су нам рекле да су веома захвалне спонзорима који су им омогућили да Фиона и Матеја оду на ово такмичење, да је то за њих веома велико искуство и подстицај да наставе и даље да вредно раде и вежбају јер су тек после ових наступа постали свесни колико су били значајни сати проведни уз клавир и да сада могу да на прави начин  упореде своје знање и рад са младим пијанистима из других земаља. Ово искуство било је посебно значајно и Ђијанту Ловаш која је као педагог заслужна за успех својих ученика.  Путовање и наступ Фионе Ловаш спонзорисао је Покрајински секретаријат за спорт и омладину а Матеје Стражмештеров Војвођанска банка.

Ловаш Фиона (10 година)

Ловаш Фиона има 10 година и клавир је почела да свира са четири  године а прве награде да осваја већ са пет година (тада је на такмичењу младих пијаниста као најмлађи такмичар у Зрењанину освојила је пуних 100 бодова). Од тада почиње да осваја такмичења и ниже награде, следе „Фантаст“ па „Слобомир“ у Бјељини обе прве награде са пет године. Следећих неколико година наступа и самостално и као део клавирског дуета са Конц Антониом и заједно освајају награде поново у Зрењанину (Такмичење младих пијаниста Јосиф Маринковић), па затим на такмичењима у Бачкој Тополи (Дани музике), Такмичењу младих пијаниста у Баји (Мађарска) углавном осваја прве награде. На такмичењу „Млади виртуз“ у Београду заједно освајају опет максимални број бодова и прву награду. Њен таленат препознали су на такмичењима и шеф катедре на Академији уметности у Новом Саду, Рита Кинка. Биљана Горуновић јој је стални ментор. 2016. године осваја у дуету са Конц Антониом и прву награду на Републичком такмичењу у Београду. 2017. је била још једна веома успешна година, овог пута као солиста Фиона осваја прве награде у Зрењанину, Бачкој Тополи и коначно опет на републичком у Београду. Фиона Ловаш може да се похвали да иза себе има преко 100 наступа на такмичењима, наступе у школи Исидор Бајић у Новом Саду, на фестивалу Piano city, у Дунавском парку, улазак у 10 најбољих младих пијаниста на престижном такмичењу Ференц Ђерђ у Будимпешти и др. Поред овог стални је члан и дечијег бенда „Бубамаре“ и са њима као клавијатуриста наступа на фестивалима и манифестацијама где свирају веома еклектичан музички репертоар.

Матеја Стражмештеров (12 година)

Матеја је почео да свира клавир са 4 године. Од своје 6. године осваја награде на најпрестижнијим такмичењима за младе пијанисте. Своје прве награде почео је осваја са само 6 година. Током следећих 6 година нижу се награде и прва места на такмичењима у земљи иностранству: прва места на такмичењима Фантаст (2013.г -2018 г.) Музички тренуци и Дани музике у Бачкој Тополи (2014.г., 2015.г.) Такмичење младих пијаниста у Зрењанину (2014.г, 2015.г.), на Бањалучком Бијеналу (2014. г.), на Републичком такмичењу у Београду (2015.г. и 2017.г.). Те 2015. г. први пут наступа успешно и у иностранству и осваја медаљу  за 1-3 места на такмичењу Premio Clivis у Риму, затим следе гостовања и такмичења на Music Competition у Босни и Херцеговини (2016.г. и 2017.г.)- прво место, на такмичењу Piano talents у Милану – треће место као и прво место на Фестивалу Исидор Бајић у Новом Саду (2016.г.) и много других наступа који нису такмичарског карактера. Матеја је ваома посвећен свом музичком образовању а његови родитељи несебично се труде да му омогуће сва ова гостовања и одлазак на сва такмичења јер према њиховим речима “Нашој земљи су потребна деца која верују у себе, воле оно што раде и боре се за успех“.