Како теку припреме за Мануфестацију?

 

Мали произвођачи, занатлије, иноватори, креативци и сви они који су храбро решили да се упусте  предузетништво и покрену сопствени бизнис или раде нешто код куће као хоби а желе то да представе својим комшијама и суграђанима наћи ће се на једном месту у Бечеју, на Погачи 15. септембра. У организацији Mighty Mighty Bechej’s и у сарадњи са организацијама Еко Бечеј и Етно ризница и под покровитељством Општине Бечеј и Градског позоришта ова манифастaције биће првенствено целодневни излагачко-продајни фестивал за занатлије и уметнике. Осим промоције и продаје, у понуди ће бити и други садржаји које ће информисати и анимирати посетиоце и излагаче, као што су радионице за децу и на крају увече концерти бендова из Бечеја, Хрватске и Мађарске.

Поводом ове манифестације и како теку припреме, организација и какав је одзив учесника разговарали смо са Синишом Томићем из организације Mighty Mighty Bechej’s.

“Припреме и организација фестивала теку одлично задовољни смо и радом свих волонтера који раде са нама. Организација овакве веома комплексне манифестације  привукла је велико интересовање, па је као што је то углавном случај у Бечеју, прича се проширила и већина занатлија професионалаца али и оних који у кућној радиности стварају и раде нешто што је вредно или поседују неке вештине које желе да науче друге грађане су чули и почели да се пријављују већ сада а има још скоро два месеца до самог одржавања. Мислим да је то добро јер ћемо правовремено имати комплетну понуду која ће бити на фестивалу што нама олакшава посао, зато апeлујемо да нам се што пре обрате сви који желе да учествују. Сад смо кренули и са мало појачаном промоцијом кроз локалне медије, сајт где могу да се врше пријаве је у функцији и има све информације које су неопходне.»  рекао нам је Синиша Томић

Поред ових основних података он нам је објаснио и основну идеју која стоји иза ове организације. У питању је промоција «политике» локалне економије и промоција бечејских ресурса за развијање локалног тржишта малих «мануфактура» које ће производити локалне производе у мањим радионицама или давати услуге, знање или подучавати вештине у нашој заједници. Тај тренд је ових последњих година свуда у свету веома популаран јер је агресивно наступање безличних трговинских ланаца уништило локалну малу привреду и занатство, производњу хране и других производа високог квалитета који су специфични за једно поднебље, заједницу а који могу да буду направљени само у мањим радионицама и фармама. Иза филозофије „уради сам“ (“do it yourself”) стоји једна племенита идеја одржања заједнице и локалне економије где сваки грађанин има могућност да пронађе своје место како социјално тако и економски.

„Како би ову филозофију развоја тржишта вештина, заната и услуга пренели и на млађе генерације ове године организоваћемо и радионице за најмлађе наше суграђане. За клинце су предвиђене радионице жонглирања, пустовања, школица израде колача од воћа, рисајкл арт радионица, значи и забава и рад а за одрасле биће и радионица борилачких вештина. Ми смо веома задовољни како се све то уклопило али највише што је ова идеја препозната и од стране локалне самоуправе као веома корисна за наш града и што је Општина Бечеј у потпуности стала иза ове организације и обезбедила средства тако да смо у могућности да свим учесницима обезбедимо штандове и добре услове за рад. Услов за учествовање је само један, да живе и раде на територији Општине Бечеј и да желе и да су вољни да изложе своје идеје, производе, знање и уметничке радове.Поред излагачко/продајног дела и радионица увече ће бити организован велики концерт са неколико бендова. Услов и начин на који смо бирали и бендове је да они све раде сами у сопственој продукцији па је и на овај начин направљен мали омаж читавој манифестацији. Наступиће наш бечејски Фискални рачун, Фуј ће имати специјално поновно окупљање а из Хрватске нам долази Дебели прецедник као и из Мађарске бенд Dekovbois“.

Синиша Томић је још једном апеловао на све заинтерсоване да се што пре пријаве да би организатори имали могућност да направе што бољи распоред догађања и распоред тезги и излагачких простора па је поновио да то могу да ураде на неколико начина: пре свега на сајту www.manufestacija.iz.rs, на mail manufestacija@gmail.com и у Позоришном клубу лично.