ДруштвоПолитика

Усвојен ребаланс буџета – 35. седница СО Бечеј

У општинском парламенту одржана је вероватно до сада најкраћа седница и то пред летњу паузу. На дневном реду биле су само две тачке ребаланс буџета и доношење одлуке о додели годишњих награда.

Предложени нови ребаланс буџета садржи измене и прерасподелу средстава у десетак категорија:

 • Пољопривреда, привреда: Након усвајања Годишњег плана програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта ради успостављања буџетске равнотеже у складу са појединим апропријацијама директних и индиректних буџетских корисника. Ова промена плана била је неопходна јер је повећан износ средстава из виших извора власти. Општина је добила неколико пројеката где ће уз помоћ покрајинске владе радити на санацији канала, прилаза и тресишта.
 • Урбанизам: Повећање ставке за просторно и урбанистичко планирање за бушотину јер је постојала могућност да се пребаце средства за калибрирање парцела. Поред овог унета су у буџет и средства из виших извора власти за санацију копа Доњи рит.
 • Комуналне делатности: Смањени су износи за јавно осветљење и зоохигијену а повећана за одржавање јавних површина и убачена су средства за учешће општине у пројекту водоводних делова за шахтове.
 • Tуристички програми: Повећан буџет за туристичку промоцију и за Тандербал на води за 420.000 динара.
 • Саобраћајнице, улице и путеви: Повећан износ средстава за уређење и поправку више улица а комплетна реконструкција Зелене улице и пројекат изградње саобраћајнице у индустријској зони пребачен је у следећу годину уз могућност конкурисања на средства из виших извора и донаторских програма
 • Образовање: Другачији обрачун плата директора у предшколској установи а за основне школе обезбеђена су средства за куповину камера у школама. Пребачена у буџет су и преостала средства од 1.6 милиона из пројекта реконструкције дворишта ЕТШ јер је он завршен.
 • Социјална заштита: углавном због прилива средстава из виших извора повећана су средства за Центар за социјални рад за превоз школараца  као и средства за Геронтолошки центар
 • Култура: Повећање средстава за Градско позориште због прилива средстава из виших извора власти путем конкурса за реконструкцију крова и куповину опреме.
 • Локална самоуправа: Повећање средстава због прилива из виших извора властии преко 6 милиона за поправку и одржавање опреме, за материјал и за ЈП Дирекцију у ликвидацији
 • Политички систем: Повећана средства за службу превођења материјала и за обуке

Ребаланс је усвојен без расправе са 29 гласова за и 5 уздржаних

Друга тачка дневног реда била је Додела годишњих награда општине Бечеј, известилац је био председник комисије Далибор Кекић. Код ове тачке дневног реда било је полемике око предложених имена. Одборник Тари Иштван је ставио примедбу на предлоге и начин како су добитници изабрани употребивши реч „срамота“ али није прецизирао на која имена се примедба односила.

 Добитници годишњих награда:

 1. Техничка школа Бечеј, „за допринос у стварању квалитетно обучених кадрова и успешно усаглашавање политике уписа спрам потреба привреде на територији општине Бечеј“ – извод из образложења комисије. У образложењу је комисија нагласила и успешну сарадњу ове школе са привредним субјектима у граду као и веома велики напор школе да прати нове технологије и да обучи ученике за рад са савременим средствима за производњу и услуге.
 2. Петар Пјешчић, генерални директор компаније „ПИК Бечеј“. „На челу компаније је од краја 2015. Године и као професионалац, искусан менаџер својим радом утиче на развој предузетништва у граду а својим хуманитарним радом свакоднемвно унапређује живот грађана Бечеја“ – извод из образложења Комисије.
 3. Анђал Јанош, директору комерцијале и саветнику у предузећу „Агропромет“ доо Бечеј, за дугогодишњи допринос предузетништву из области пољопривреде.
 4. Шипош Тибор, сликару. „Друштвено активан, љубитељ ликовне уметности и добитник бројних награда“ – каже се у образложењу Комисије
 5. Марко Томћевић, репрезентативац Србије у кајаку. „Један од најуспешнијих спортиста данашњице. Освајач је бројних медаља од којих су најзначајније сребрна на Олимпијади и златна европска медаља. Ненаметљив, културан и истрајан спортиста.“
 6. Др Конц Ђула, лекару опште праксе, „… који својим несебичним и хуманим радом доприноси очувању здрављамештана Бачког Петровог Села. Добитик је награде Лекар породице 2017. године.“
 7. Дејан Станојев, свештеник, награда је додељена за ширење духа толеранције у мултиетничкој средини.

Свим награђенима ће председник општине Бечеј доделити награде на свечаној сеници СО Бечеј која ће се одржати поводом Дана општине Бечејпочетком августа.