Óbecse

Fóliasátrat szenteltek fel Dreán

Fóliasátrat szenteltek fel április 4-én a dreai Lurkóházban. A tartós munkanélküliség elleni SociAGRO elnevezésű Interreg-IPA projekt keretében a szociális vállalkozás összetett modelljét szeretnék megvalósítani a faluban. A projekt egyik résztvevője a Poverello Alapítvány, a másik pedig a szegedi KatHáz Nonprofit Közhasznú Kft., amely az Európai Unió támogatásával szociális vállalkozással és növénytermesztéssel kapcsolatos ingyenes képzéseket, kirándulásokat, valamint készség- és kompetenciafejlesztő tréningeket szervezett az érdeklődőknek Dreán.
Az ünnepségen Kondé Lajos, a KatHáz Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Harmat Károly, a Poverello Alapítvány igazgatója, Gergely Barnabás, a SocioAgro projektmenedzsere, Losoncz Dávid, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője, valamint Kiss Igor, az óbecsei tanács tagja is köszöntötte a megjelenteket. Dr. Harmat Károly érdeklődésünkre kijelentette: a program legfontosabb eredményének azt tartja, hogy az emberek ráébredhetnek arra, hogy kis területen is meg lehet valósítani jó dolgokat, és ehhez nem kell más, csak némi odafigyelés és egy kis (munka)kedv. Ezt a program résztvevői is megerősítették, elmondásuk szerint a képzéseken tanultakat otthon, a saját kertjükben is hasznosítják.
A projektnek köszönhetően öt helybéli két évre biztos munkát is kapott a Lurkóházban. A több mint 600 négyzetméteres fóliasátorban tavaly csaknem négy tonna első osztályú paprika termett, jelenleg ugyanitt káposztát termesztenek. A zöldségek egy részét a Lurkóház konyhája használja föl, a többit pedig a Császárkert Kft. vásárolja fel tőlük. A káposzta után az idén még paradicsom és spenót is lesz a fóliasátorban.

Fehér Rózsa