Óbecse

Folytatódik a harc a Petőfiért

Az Alsóváros iskolájának a bezárását javasolja az Óbecse község iskolahálózatának a kidolgozásával megbízott munkacsoport

A Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta múlt heti ülésén az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport Óbecsén, amely szerint a 80 százalékban magyar diákokat befogadó iskolának azért kell megszűnnie, mert a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 diákja van – Suzana Đukić, a munkacsoport elnöke szerint ez akkor is törvényes megoldás, ha az iskolában a kormányrendelet szerint meghatározott legkevesebb 16 helyett 20 tagozat működik.
A szülői tanács képviselői ezt követően sajtótájékoztatón jelentették be: a munkacsoport javaslatát nem tudják elfogadni.
– A munkacsoport egy olyan javaslatot fogalmazott meg, mely több pontján is ellentétes az aktuális rendelettel. Megnyugtató ugyanakkor az, hogy a munkacsoport csupán javaslatot fogalmazott meg, és nem ő dönt, sőt az ő döntését sem támogatta minden tagja, ezért mi az akciónkat tovább folytatjuk. Most szükségünk van a jó szándékú emberek további támogatására. Nem állunk meg, küzdeni fogunk a végsőkig! Ezúton kérjük az illetékes szerveket, akadályozzák meg iskolánk megszüntetését! – mondta Koncz Mónika, a szülői tanács tagja.
Mielőtt a községi képviselő-testület is elfogadná a munkacsoport javaslatát, a dokumentumról közvitát tartanak, majd a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási titkárság véleményezése után az oktatási miniszter mondja ki a végső ítéletet az iskola felett. Ha a miniszter ezt a javaslatot elfogadja, a Petőfis diákok valószínűleg már szeptembertől másik tanintézménybe lesznek kénytelenek járni, a dreai és mileševói kihelyezett tagozatokat a Samu Mihály Általános Iskola venné át, a Petőfi iskola épületét pedig középiskolai diákotthonként hasznosítanák.
Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Magyar Szónak nyilatkozva azt mondta: az elsősorban a magyar nyelven tanuló diákokat és családjukat, közvetve pedig a vajdasági magyar közösség egészét is hátrányosan érintő észszerűsítési javaslatot nem tudja támogatni, számára csak a mostani iskolahálózat megtartása lehet elfogadható megoldás.
– Ha kell, a legmagasabb szintig el fogunk menni. Mind a nemzeti tanácsban, mind pedig tartományi és köztársasági szinten mindent meg fogunk tenni azért, hogy a magyar közösség számára létfontosságú iskolahálózat alakuljon ki. Ez teszi lehetővé, hogy akik itthon magyar nyelven tanulnak, azok az iskolában érezzék azt a magyar nyelvű szellemiséget, amely nélkül ma iskolát nem kell, és nem is szabad elképzelni – jelentette ki Hajnal Lenő.
A csütörtöki döntés után Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is megszólalt, a Pannon RTV-nek azt mondta: elhamarkodott és károkat okozó döntésnek tartja az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport döntését.
– Azt gondolom, hogy iskolát és templomot csak végső esetben csukunk be, és ez messze nem az az eset. Szeretném elmondani azt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve én személy szerint mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a kérdés felülvizsgálásra kerüljön – nyilatkozta Pásztor István.
Az iskola megmentése érdekében indított petíciót a Petőfi Sándor Általános Iskolában munkanapokon 8 és 18 óra között lehet aláírni, illetve az Együtt a Petőfiért Facebook-oldalon elektronikusan is meg lehet ezt tenni.

Fehér Rózsa