Култура

Галерија „Круг“: Изложба уметничке фотографије

У галерији „Круг“ у оквиру Градског позоришта Бечеј отворена је 1. јула Међународна радионица уметничке фотографије у организацији Удружења мађарских фотографа. 

Изложба је само један део тродневне манифестације која је обухватила поменуту изложбу фотографија али и серијал радионица и предавања. Изложба је конципирана као приказ рада два аутора под заједничким називом „Дијалог“ и на њој су своје фотографије изложили Оливија Ердељи из Бачких Винограда и Бечејац Ласло Јустин. Оливија Ердељи и Јустин Ласло су  недавно завршили Карпатски курс фотографије.

На поменутом курсу фотографије, који су организовали Међународно удружење уметничке фотографије из Великог Варадина у Румунији и Институт за карпатски басен из Сегедина, су учествовали полазници из Словачке, Румуније, Аустрије, Закарпатја у Украјини, Војводине и Мађарске и могли су да науче основе фотографије под водством уметничког фотографа Иштвана Тота из Великог Варадина у Румунији. Иштван Тот, потпредседник Удружења мађарских фотографа Карпатског басена. 

Као члан Удружења мађарских фотографа Карпатског басена Ласло Јустин из Бечеја такође је званично домаћин ове тродневне међународне фотографске радионице у Бечеју. „Ова креативна радионица је заправо почетак низа, идеја да сваке године направимо по једну такву креативну радионицу у свим земљама у којима имамо чланове.“- рекао је Јустин Ласло.

У Бечеју је овом приликом изложено укупно око 80 фотографија, по 40-так од оба аутора,  у галерији а на радионицама које су уследиле је учествовало око двадесетак уметничких фотографа из Мађарске, Румуније, Словачке и Србије. Мајстор уметничке фотографије Геза Ленарт одржао је и предавање на мађарском језику о свом раду и искуствима. 

Ова манифестације која је под покровитељством и Општине Бечеј свечано је отворена уз наступе виолисте Јожефа Шандора Турзоа из Великог Варадина у Румунији као наступом хорова изворних песама Културно-уметничког друштва „Ђидо“ из Бечеја и Мађарског културно-уметничког друштва „Петефи Шандор“.

Изложба још увек траје у галерији „Круг“ и може се погледати до 15. јула.