ÓbecseКултура

Gazdag nyári tartalom a Népkönyvtárban

Verspályázat, műhelymunkák, kreatív foglalkozások kicsiknek és nagyoknak

Az óbecsei Népkönyvtár verspályázatot hirdetett meg gyermekek részére, A vers csak születik… elnevezéssel. A pályázat június 22-én vette kezdetét és július 20-ig tart. Az intézmény igazgatónőjének elmondása szerint a pályázat célja az írott szó népszerűsítése, a gyermekköltészet bemutatása, a fiatal költők alkotásra buzdítása.
– A világban uralkodó helyzet miatt is, a gyerekeknek most több idejük van, ezért úgy döntöttünk, meghirdetünk egy költészeti pályázatot, hogy alkotásra, kreativitásra buzdítsuk a fiatalokat. A költészet és az irodalom kiváló módja annak, hogy a gyerekek minőségesen töltsék el szabadidejüket. Emellett, igen értékes nyereményekkel is készültünk nekik, úgyhogy több okból kifolyólag is megérni részt venni ezen a megmérettetésen – mondta Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatónője.
A pályázatra a délbácskai körzet általános iskolás diákjai jelentkezhetnek, azaz Óbecse, Bács, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Verbász, Zsablja, Újvidék, Temerin, Szenttamás, Titel és Sremski Karlovci tanulói. A beküldött vers még nem került semmilyen formában publikációra. Egy személy legfeljebb három verset küldhet, a vers terjedelme nincs megszabva. A beküldött alkotáshoz mellékelni kell a vers írójának adatait (név, vezetéknév, születési év, az általános iskola neve, osztály, lakhely, telefonszám és rövid életrajz). Ami a korhatárt illeti, a pályázatra 10 és 15 év közötti diákok jelentkezhetnek. Ők szerb vagy magyar nyelven írhatnak verset, amivel pályázhatnak. A munkákat a suncestihova@gmail.com email címre kell küldeni legkésőbb július 20-ig. Egyéb információkat a könyvtárban kaphatnak.
A beküldött költészeti alkotásokat szakzsűri fogja elbírálni. A zsűritagok nevét a pályázat lezárásakor közlik. A verspályázat eredményét augusztus 14-én, pénteken teszik közzé az intézmény honlapján és a közösségi oldalán. Ezen a napon az óbecsei Népkönyvtár épületében zárórendezvényt szerveznek, 18 órai kezdettel.
Nem a verspályázat az egyetlen program, amivel a Népkönyvtár kedveskedni szeretne tagjainak a nyár folyamán. Június 29-én vette kezdetét a Népkönyvtár hagyományos Nyáron is könyvvel címet viselő szórakoztató-edukatív rendezvénye. Ezek olyan általános és középiskolás gyermekeknek szánt foglalkozások, amelyeket az intézmény központi épületének udvarán, valamint a péterrévei, a bácsföldvári és a radičevići részlegekben szerveznek meg szerb és magyar nyelven.
A rendezvény célja, hogy a gyermekek és a fiatalok körében népszerűsítsék az olvasást és az írott szót, hiszen a foglalkozások középpontjában a kortárs és a klasszikus irodalmi művek állnak, arról folytatnak beszélgetést a műhelymunka vezetői a fiatalokkal. Az idei év legközkedveltebb aktivitása a Harry Potter sorozat fantáziaregényeivel foglalkozó műhelymunka.
Péterrévén a program első napján egy tanulságos mesét hallhattak a gyerekek Molnár Andrea: Mesék a természetről című könyvéből. Ezt követően kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket. Origamiztak, papírvirágokat készítettek, majd vízhordó és akadályversenyt rendeztek. A második nap Csukás István Kandúrjának kalandjaiból olvastak fel a gyerekeknek.