Друштво

Где можемо да путујемо у Европи?

За грађане Србије који имају могућности ове године ће летовања и путовања ипак, судећи по свему, бити иако почетак године и првих четири до пет месеци нису били ни најмање оптимистични. Након прошлогодишњег лета у кућним условима када је заиста било више него компликовано негде отпутовати из земље, сада као туристи више нисмо „ризични“ за Европу и друге дестинације. Према најавама из званичних извора због драстичног смањења броја заражених и релативно пристојног одазива, барем старијих гра-ђана од 30 година, на имунизацију и званично је потврђено да од 1. јула грађани Србије могу да путују у земље Западне Европе туристички, наравно уз поштовање услова и епидемиолошких мера које у тим држава важе.

Ова одлука дошла је након што је Европска комисија препоручила укидање граничних контрола унутар шенгенског простора до 15. јуна, потом од почетка јула и отварање спољних граница за земље Западног Балкана. На „зелену“ листу путовања у ЕУ Србија је доспела након што је годину дана била ван ње и то зато што је сада епидемиолошка ситуација у Србији слична или чак боља него што је у ЕУ. За грађане Србије ово је добра вест, баш као и за туристичке агенције.

И пре ове одлуке грађани Србије су без посебних потврда и услова могли и даље могу да путују у Албанију, БиХ, Црну Гору и Северну Македонију. За одлазак на море у Хрватску потребан је био или негативан ПЦР или антигенски тест, потврда о прележаном ковиду 19 и резервација смештаја, док се услови за одлазак у Грчку како време пролази „поправљају“.

Оно што је битно је да без негативног ПЦР-а или вакцине неће моћи ни у једну од земаља Западне Европе да се путује. Чека се да се одобри улазак за све вакцинисане без обзира на то о ком се произвођачу вакцине ради.

За сада је то ограничено на поједине вакцине, али можемо да очекујемо да ће ускоро моћи да путују сви вакцинисани без обзира на произвођача. У Хрватској признају потврде о имунизацији било којом од вакцина које су биле у понуди у нашој земљи, док је велика вест да ће у Грчку моћи са негативним антигенским тестом који је доста јефтинија и бржа опција за све нас.

У сваком случају препорука је свим грађанима да се јако добро распитају о свим условима пре него што се одлуче и крену на пут, чак и кад границе буду отворене и да добро прате ситуацију јер су могуће и промене ако се ситуације опет негде погорша. Тренутно је у Русији поново нови веома јак талас епидемије нпр. што веома лако може да се прошири и у околне земље у Европи.
Да подсетимо, сви држављани Србије од 12. маја могу да преузму Дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против корона вируса и резултатима различитих тестирања на Ковид 19. Дигитални зелени сертификат, поред личних података – имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је неко вакцинисан, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе. Овај сертификат садржи и резултате ПЦР, антигенског и серолошог теста. На добијеном документу се налази кју-ар (QР) код, приликом чијег очитавања су доступни сви наведени подаци. Зелена боја, односно одобрење за прелазак границе, приказаће се код: резултата ПЦР и антигенског теста уколико су урађени у последња 72 сата и уколико су негативни, резултата серолошког теста уколико је урађен у последњих шест месеци (за вакцинисане особе), односно два месеца (за невакцинисане особе) и уколико је параметар који приказује број антитела позитиван. Потребно је да су тестови урађени у референтним државним лабораторијама како би се приказали резултати теста. Дигитални зелени сертификат је бесплатан, а може се одштампати или чувати у форми електронског или мобилног документа. Дигитални зелени сертификат добијаће и они који су у претходних шест месеци прележали прележали Ковид-19, а после тога се нису вакцинисали. Потврда о прележаној инфекцији подразумева позитиван ПЦР или антигенски тест урађен у последњих 180 дана, а услов је да је тестирање извршено у некој од државних здравствених институција пре најмање четири недеље.

Овај сертификат могуће је преузети преко сајта еУправа.