Друштво

Гимназија Бечеј: Посета помоћника министра просвете

Ууторак 5. децембра у Гимназији Бечеј гостовао је помоћник министра просвете Милош Благојевић који је у ову образовну установу дошао првенствено поводом отварања новог кабинета за пројектну наставу али је током ове посете искористио прилику и да обиђе остале кабинете и друге учионице у Гимназији и да се упозна а радом ове школе. Поред тога он је у разговору са ученицима и наставницима у школи интересовао се како функционише и рад у спортском одељењу у школи, како ученици успевају да уклопе тренинге и редовну наставу.

Помоћника министра дочекао је директор школе Миодраг Басарић са сарадницима као и председник општине Бечеј, др Вук Радојевић такође са сарадницима.

Милош Благојевић се посебно интересовао за програм обогаћеног једносменског рада у Гимназији о којем је разговарао и са наставницима али и са ученицима ове школе. Ученици Гимназије су презентовали госту из Министарства просвете и посебне програме који се одвијају у школи као што су дебатни клуб,  поменути обогаћени једносменски рад и пројекат Ерасмус плус.

„Ја сам први пут у Гимназији у Бечеју и могу да кажем да сам изузетно позитивно изненађен и одушевљен неким стварима који се овде раде. Видели смо и обишли неколико нових учионица, слушали смо и видели како наставници и ученици у овој школи прилазе свим задацима које раде. Изузетно ми је драго да сам могао да будем присутан и да се уверим да је тачно нешто што смо и пре знали, а то је да Гимназија у Бечеју има највишу оцену у спољашњем вредновању. Не само у редовној настави него и у осталим ваннаставним активностима Гимназија Бечеј очигледно веома добро ради. Када ученици имају добро организоване ваннаставне активности којима могу да се баве у слободно време то је увек још један додатни квалитет који школа има. Имали смо и прилику да видимо и овај нови кабинет који је управо отворен, пројектни центар који ће додатно унапредити неке већ постојеће активности које ова школа ради. Морам рећи да сам стварно задовољан овом посетом. Ја сам веома захвалан и директору што ми је омогућио да разговарам са ученицима али и са наставницима у школи па и са представницима спортских клубова. Успели смо током разговора да разменимо нека мишљења и ставове шта је то добро а шта би могли да поправимо када су у питању спортска одељења у гимназијама. То је нешто што смо ми скоро увели, пре три, четири године у систем и нешто што се још увек прати тако да нам овакви разговори много значе и веома доприносе да се систем рада у овим одељењима додатно усаврши.“ – рекао је Благојевић.

Председник општине Бечеј је у разговору са представником Министарства просвете рекао да се локална самоуправа али и Бечеј уопште веома труде да одрже статус Бечеја као регионалног школског центра јер поседује све капацитете да привуче већи број ученика из околних места. Он је такође најавио и да ће се у буџету за следећу годину планирати средства да се свим ученицима који путују у бечејске средње школе омогући комплетно бесплатан превоз и да би то била још једна мера да се повећа број ученика у бечејским школама у наредном периоду.

„Данашњи повод обиласка Гимназије у Бечеју јесте чињеница да је Министарство просвете определило значајна финансијска средства за опремање једног кабинета у школи. У питању је пројекат „Лаб вежбаоница“ са најсавременијим рачунарима и опремом како би наши гимназијалци имали адекватне услове за њихове ваннаставне и пројектне активности. У претходних пола године у Гимназији је отворен и нови савремени хемијски кабинет и започета је реконструкција фасаде која се управо ради. Образовање ће увек бити за општину Бечеј један од приоритета, јер улагање у образовање је улагање у нашу омладину, улагање у будућност. Бечеј јесте на неки начин регионални средњошколски центар и ја верујем да само сви на то поносни. Из тог разлога сваки динар уложен у образовање се враћа вишеструко у будућности.“  – рекао је председник општине др Вук Радојевић.

Помоћника министра просвете поздравио је и директор школе Миодраг Басарић који је захвало се Министарству на овој донацији.

„Изузетно ми је задовољство да смо данас угостили помоћника министра просвете Милоша Благојевића. Он нам је први пут данас у школи, у бечејској Гимназији, надам се не и последњи. Ми смо му данас презентовали рад наше школе, обогаћени једносменски рад, пројекат Ерасмус плус као и пројектни наставу коју радимо и то све кроз разговор о отварању новог кабинета, то је овај пројектни центар или „пројект лаб“ који смо данас видели. Ово је донације Министарства просвете која садржи компјутерску опрему. У питању је 19 рачунара и два професорска рачунара. Морам да истакнем да је и раније Министарство просвете нама донирало компјутерску опрему, пројекторе, лаптопове,  у вредности од преко милион и по динара. Када су у питању разговори које смо данас имали са помоћником министра Благојевићем о капацитетима школе за одвијање наставе спортског одељења ми смо га упознали са нашим плановима за упис за следећу годину. Сматрамо да Гимназија у Бечеју, као и остале средње школе у Бечеју, имају услове и простора да упишу ученике и из околних места, не само из општине Бечеј и покушали смо помоћнику министра да објаснимо разлоге зашто мислимо да треба да нам се одобри план уписа какав је био и прошле године и ове године. За Гимназију Бечеј то су природно-математички смер, друштвено-језички смер, општи смер на мађарском језику и спортско одељење које смо добили пре три године.“ – рекао је Басарић. У разговорима са наставницима физичке културе било је речи и о томе како се одвија настава за ученика који поред школе имају и тренинге и припреме за такмичења, о томе какве су перспективе ученика који завршавају спортско одељење у гимназијама након завршетка школе.