Година преокрета за „Комшије за комшије“

Акције станара у насељу Север Ђуркић нису новост. Пре 25 година заједничком акцијом, сопственим средствима и радом, станари су на запуштеном простору у насељу направили спортски терен и поставили кош за баскет. Нове акције иницирали су станари који су тада, пре 25 година као деца, учествовали у акцијама.
Данас су та деца зрели, одрасли људи, њихова жеља је да пратећи пример тадашњих иницијатора Паје Буњевачког, Душана Захара, Борислава Икића, Миће Берака, Неше Милојевића и многих других покрену нове акције како би станарима и данашњој деци створили лепше услове за живот, играње и дружење…
Са новим акцијама у насељу почело се у јесен 2020. године садњом сребрне смрче, коју су станари заједно са својом децом окитили. Али година прекрета за ово насеље била је 2021. На самом почетку пролећа, у априлу 2021.године постављена су прво два гола за мали фудбал. Акције су се наставиле и у мају, па је тако постављена клацкалица и прва клупа на дечијем игралишту, посађене су смарагдне тује и цвеће, урађена је реконструкција коша постављена је мрежица са рекетима за бадминтон. У јуну је свим комшијама подељено цвеће уз позив да се прикључе акцији уређења насеља, постављена је кутија за песак са кантицама и лопатицама. У јулу је око спортског игралишта постављена жичана ограда.

Средином августа одржана је и прва организована, овог пута спортска, манифестација: први хуманитарни турнир у малом фудбалу 2 на 2.
Пријаве за све екипа су биле бесплатне, а на месту одигравања је била постављена кутија за добровољне прилоге. На турниру су учествовале 32 екипе у 3 категорије: деца, мешовите екипе и остали. Уз турнир одржавао се и хуманитарни мини Базар на ком су станари и пријатељи насеља продавали слаткише, разна пецива, лимунаду, дечије играчке, књиге… Кувала се рибља чорба и пасуљ. Приход од продаје свега је ишао у хуманитарне сврхе за лечење малог Бошка Гуглете који болује од спиналне мишићне атрофије. Укупно је сакупљено 142.385 динара.

У септембру је поред спортског терена избетонирана пешачка стаза, постављене 2 клупе и стуб за одбојку, набављена је и постављена мрежа за одбојку. Током септембра је одржана и акција ,,Комшије кувају за комшије“. Кувао се гулаш, рибља чорба и пасуљ, пекле су се палачинке и бакини колачи. Послужено је више од 150 порција и сакупљено 42.350 динара. Прикупљени новац је намењен за куповину садница, цвећа и новогодишње јелке.

Током године радило се и на озељењавању насеља па је тако током 2021. године у насељу посађено преко 100 нових садница различитог зеленила: сребрна смрча, 55 садница смарагдне тује, 20 хризантема, 50 садница цвећа „Дан и Ноћ“, јуниперус хоризонталис, саднице вреска.

Комишије су размишљале и о томе да насеље треба да буде лепо и споља и унутра па је тако станарима подељено 160 саксија са цвећем.
Током ове године заједно комшије су обновиле и мобилијар па је тако постављено је 6 нових клупа и канти за отпатке на 3 различите локације. Две клупе поред спортског терена, 2 клупе поред дечијег кутка и 2 клупе на зеленој површини иза Геронтолошког центра. Кажу да од изградње насеља 1960-тих па до ове године у насељу никада нису постојале јавне клупе нити канте за отпатке.

Организовали су и малу прославу поводом Хеловина па је тако крајем октобра организовано дружење уз прављење јесење декорације од сламе, кукурузовине, бундева. Организовано је резбарење бундева, направљене су фигуре пуњене сламом и организован мали маскенбал за најмлађе. Постављен је видео надзор (5 камера), соларно осветљење.

У децембру је на спортском терену постављена новогодишња јелка, а 18. децембра је организовано њено кићење и дружење са Деда Мразом. Прикупљали су се слаткиши, играчке и новац за пакетиће намењене сиромашној деци Бечеја. Припремљено је 40 новогодишњих пакетића који су подељени социјално угроженој деци Бечеја. Новогодишњом расветом и украсима су украшене 3 локације у различитим деловима насеља.

Укупна вредност улагања у насеље, без урачунатог физичког рада станара, у 2021. години износи 506.578 динара. Од тога су клупе и канте за отпатке коштале 110.920 динара, уређење спортског терена 159.450 динара, бетонирање пешачке стазе дужине 22 метра и два постамента за клупе 32.900 динара, уређење дечијег кутка 47.565 динара, набавка зеленила и цвећа више од 60.000 динара. Од тога донације станара насеља износе 332.858 динара. У акцијама је на различите начине учествовало више од 90 породица из насеља. Акцијама одазвао се и велики број бечејских фирми и предузетника са донацијама материјала, опреме и радова. Вредности њихових донација износи 173.720 динара.

Наравно комшије из „Север Ђуркић“ насеља су већ сада направиле план за следећу годину. У том плану стоји набавка још клупа и канти за отпатке, постављање справа за теретану на отвореном, соларне светиљке и један већи пројекат: ново дечије игралиште што је и изгласано у „Буџету по мери грађана“, игралиште које ће бити урађено према свим предвиђеним стандардима које захтевају модерна игралишта. Ово је већ ушло као један од приоритета у буџет општине Бечеј. У плану је и даље озелењавање, организација спортских активности, дечијих догађања, кулинарских акција, музичких вечери али и представљање појединачно комшија видео урадцима у онлај форми под називом „Упознајте комшије“, за јутјуб и фејсбук.

Ипак и даље ово насеље како кажу организатори акција још увек има доста нерешених проблема. Пре свега проблем су изузетно уске улице за саобраћај, нарочито код Геронтолошког центра, у насељу нема ни адекватног паркинг простора, потребна је и већа акција орезивања и уклањања сувих стабала и грана, потребан је и радиоактивни громобран на згради 48, урушен је конектор канализације у једном делу насеља, слеже се асфалт услед проблема са цевима на топловоду и канализацији на чак неколико места.

„Комшије за комшије“ је још увек неформално удружење грађана и није регистровано, па тако кажу да се локалној самоуправи и нису обраћали све док нису дошли до проблема које нису сами могли да реше. Потражили су пријем код председника општине и обавили са њим врло отворен разговор о проблемима у насељу и могућностима које има локална самоуправа у том моменту. Добили су, кажу, обећања да ће им општина помоћи и једно од првих обећања које су испунили су након неколико дана када су послали екипу да ураде орезивање грања. Остала обећања, кажу организатори акција, још чекају и додају да је примарна расвета, посебно на локација на којима су радили.

Организаторска екипа из „Комшије за комшијеˮ кажу да су за све акције веома задовољни одзивом да су становници насеља показало се ваом вољни и да раде и да финансијски помогну акције, да буду и отворени за хуманитарне акције, да желе да им окружење буде лепо, уредно и функционално, да заједно организују манифестације, спортске догађаје. Реакције становника насеља су веома позитивне. То се види кроз њихову жељу да нам финансијски помогну, да учествују у хуманитарним, спортским и другим акцијама. Наравно од свега тога имају бенефит и грађани из околних улица.