Култура

Градски музеј Бечеј: Изложба радова школе „Богдан Шупут“

У Градском музеју у Бечеју тренутно је постављена изложба под називом „У сусрет јубилеју – Вечно млади Шупут“. Изложба изабраних радова коју су припремили ученици и наставници школе за дизајн из Новог Сада „Богдан Шупут“.

Школа за дизајн Богдан Шупут у Новом Саду постоји скоро 75 година, тачније 74 јер ће следеће године прославити овај велики јубилеј. Ова школа је једна је од три уметничке школе у Србији са најдужом традицијом.

Изложба која је постављена у нашем Градском музеју је изложба ученичких радова са свих постојећих смерова у школи. Школа оспособљава ђаке за пет образовних профила, а то су дизајн графике, дизајн ентеријера, дизајн текстила, дизајн амбалаже и ликовни техничари.

На овој изложби могу се видети скоро све технике који ученици уче и примењују на редовној настави у школи. Заступљене су све ликовне, сликарске и графичке технике али и дигиталне форме – све форме примењене уметности, индустријски дизајн, дизајн текстила, промотивне кампање, дизајн ентеријера, калиграфија, дизајн амбалаже, илустрације, стрипови, цртежи.

Сви ти радови доказ су да се у школи помно прате сви савремени трендови у дизајну, све иновативне технике рада па и технолошка достигнућа.

„Сви ови радови на овој изложби су настали у нашој школи током наставе. Оно што је за посетиоце ове изложба можда најзанимљивије је да на једном месту могу да виде различите медије изражавања, од класичног цртежа и класичне графике па до рељефа који су изведени у дрвету, преко мозаика који су направљени употребом малих каменчића све до класичног графичког дизајна а онда и стрипова, илустрација све до комерцијалних производа као што је дизајн амбалаже или текстила.“

Ова школа свакако није непозната, ни страна Бечејцима, веома велики број ученика ове школе били су наши суграђани, добар део њих који су похађали и завршили ову школу и данас живи у граду баве се пословима за које су школовани тамо. Ова школа је омогућавали и добар проход и адекватно предзнање за уписивање Ликовне академије или за неке друге факултете који су специјализовани за дизајн или уметност. Кроз ову школу укупно прошло је више од 4500 ђака за тих 75 година  а њу су током претходних деценија завршили и многи успешни уметници и дизајнери у нашој земљи.

Изложба ће бити отворена до 10. новембра а током четири недеље колико ће трајати биће организоване и две радионице за ученике ос-новних школа које ће водити професори из школе „Богдан Шупут“, једна од тих радионица ће бити посвећена калиграфији а друга је названа „туш и перо“. Биће организоване по две радионице на српском и на мађарском језику.