Култура

Градско позориште Бечеј: Завршен 10. Бе:фемон

Једногласном одлуком жирија, главна награда 10. Бе:фемона припала је Марији Меденици из Новог Сада за монодраму „Неодустајање”, а специјална награда додељена је Сањи Милардовић из Загреба за монодраму „Мала чуда”. Награда публике припала је Ангели Еке из Будимпеште за монодраму „Én, Iphigénia” са оценом 4.96.

Јубиларни десети Бе:фемон одржан је под симболички поднасловом „Premotavanje:Rewind“. Фестивал је оправдао свој назив јер је заиста премотавањем и убрзавањем магнетофона сећања и урадио анализу човечанство 20. и 21. века.

Овогодишњи Бе:фемон је био специфично ауторски јер су се на сцени Градског позоришта издвојила чак четири ауторска пројекта чији ствараоци, поред изведбе, потписују текст или режију или оба (Марија Меденица, Сања Милардовић, Гјоргји Јолевски, Аљоша Ђидић).

„Овогодишњи Бе:фемон усмерава рефлектор на теме које нам осветљава, као сваки утемељен фестивал, првенствено селекцијом уметника, њиховог ауторског промишљања и избора тема које обрађују, што га без сумње чини регионално репрезентативним фестивалом. Те теме стављају у фокус вртлог догађаја о социјалном, политичком, економском, културном положају жене ствараоца, њеном статусу и њеним правима, о њеном идентитету – и о њеној борби која као помахнитала локомотива јурца у овом скроз новом времену-невремену. Не плашећи се више директора, шефова, управника, банкара, свештеника, судија или било које фигуре наметнутог ауторитета, та жена стваралац разоткрива да се у тој разваљеној слагалици једино у умећу сценске маште постиже хармонија. Ауторке су раскринкале игре моћи и злоупотребу положаја вештинама сценског заноса и неколиким виртуозним решењима, духовитошћу и талентом који види свет и себе у њему на један брутално искрен начин.“ – рекла је на крају фестивала председница жирија Душанка Глид Стојановић.