Култура

Градско позориште: Концерт Матије Дедића 15. јануара

Градско позориште после Нове године почиње „сезону“ са концертом чувеног пијанисте Матије Дедића под називом „Матија свира Арсена“. Концерт ће се одржаће у суботу, 15. јануара 2022, од 20 часова у великој сали Градског позоришта Бечеј. Улазнице за концерт продају се по цени од 800 динара у претпродаји (ограничен број карата), док је редовна цена карата 1000 динара.

На овом концерту, названом по Дедићевом вишеструко награђиваном инструменталном албуму, публика ће моћи да чује бриљантно извођење ванвременских нумера једног од највећих кантаутора са ових простора Арсена Дедића (1938-2015), међу којима су „Све што знаш о мени“, „Moderato cantabile“, „Кућа поред мора“, „Ни ти ни ја“, „Твоје њежне године“ и друге.

Дедићев албум „Матија свира Арсена“ из 2015, посвећен преминулом оцу, проглашен је најбољим албумом те уједно и најпродаванијим у Хрватској. Многи су мишљења да се ради о једном од најбољих инструменталних остварења на овим просторима последњих двадесетак година.

Матија Дедић рођен је 1973. године у Загребу у породици великих хрватских и југословенских музичара Арсена Дедића и Габи Новак. Музиком је почео да се бави врло рано. Након завршене средње музичке школе „Ватрослав Лисински“ у Загребу, 1991. године одлази у Грац где уписује џез академију. Дипломирао је 1997. године у класи професора Харалда Нојвирта. У Загреб се вратио 1997. године и убрзо постиже велики углед на хрватској музичкој сцени. Током тих година свира с властитим саставом под називом Boliers Quartet којим прати велике џез музичаре попут Bennya Golsona, Kennya Burrella, Roya Haynesa, Joséa Feliciana те састав „All Stars Band“.

Крајем 1990-их Матија оснива трио под називом Матија Дедић који је изводио његова ауторска дела. Издаје албум Octopussy (1998) који је проглашен једним од најбољих дебитантских албума последњих 10 година.

Током година свирао је у дворанама попут Lincoln Centerу Њујорку, Olympia у Паризу, наступа у готово свим земљама Европе те у Сједињеним Државама, Аргентини, Бразилу, у Африци, на фестивалима у Копенхагену, Штокхолму, Сан Себастиану, Бремену. Матија пише и музику за телевизију и позориште, наступао је с популарним музичарима хрватске поп сцене као што су Зоран Предин, Gibonni, Massimo, Оливер, а најчешће с Габи Новак и Арсеном Дедићем.
У мају 2002. године Матија је наступио у Француској на џез фестивалу Montreux Jazz Festival, као један од 11 финалиста од укупно 400 пијаниста из читавог света, на четвртом Montreux Solo Piano такмичењу. Године 2006. објављује CD с дугогодишњим сарадником Cheta Bakera, белгијским контрабасистом Jean-Louis Rassinfosseom. С њим и чешким бубњаром Мареком Патрманом снимио је албум Visiting Bruxeless.

У последње две године објављује још неке албуме у иностранству с музичарима као што су вишеструки добитник Grammya Antonio Sanchez или Scott Colley и др. те на тај начин спада у врло ретке музичаре последњих година који сарађују са изразито етаблираним музичарима из северне Америке. За италијанску етикету Workin уједно издаје и свој први соло албум искључиво импровизоване музике који промовише на концертним наступима у Риму и Лећеу.

Ово је јединствена прилика за Бечејце да на сцени виде једног од највећих музичара тренутно у региону и шире.

(Izvor: www.matijadedic.com)