Култура

Градско позориште: Програм за новембар

У суботу 13. новембра је представа „Хотел 88“у 20 часова. Играју Милан Марић, Тамара Крцуновић, Анђела Јовановић, Младен Совиљ. Представа је настала по мотивима текста „Приватни животиˮ Ноела Кауарда. Адаптацију и режију потписује Сташа Копривица, а продуцент је Љубомир Доронтић. Виктор и Ана долазе у луксузни хотел на мору како би ту провели савршен медени месец. Сандра и Марко долазе у тај исти хотел, са потпуно истим циљем. Све би то било врло љупко и романтично да Викторова Ана и Сандрин Марко нису претходно били у врло бурном браку. Током једне ноћи у Хотелу 88 животи ових четворо људи доживеће страсне али и урнебесне промене. „Хотел 88ˮ је романтична прича која представља јединствени спој савременог амбијенталног театра и традиционалне комедије ситуације.

У петак 19. новембра, у 20 часова, је на репертоару представа „Гидонов чвор“. У представи играју Симонида Мандић и Бојана Милановић. „Гидионов чвор” је дуодрама америчке списатељице Џоне Адамс која отвара важна питања школства и цензуре уметности у школама. Мајка и наставница сусрећу се у учионици, на раније договореном информативном састанку, 72 сата након једног трагичног догађаја. У надметању две снажне женске фигуре, оне огољују једна другу у потпуности, отварајући паралелно и питање универзалности бола.

У недељу 21. новембра је филмско вече сад две пројекције од 16 и 18 часова на репертоару је нови филм/комедија Срђана Драгојевића „Небеса“. У филму играју Горан Навојец, Бојан Навојец, Ксенија Маринковић, Данијела Михајловић, Наташа Марковић. У питању је необична и провокативна комедија о изазовима хришћанства у 21. веку и о томе како права, аутентична чуда послата људима са небеса, данас код њих могу да изазову забуну и често, супротан ефекат. Сценарио за филм „Небеса” заснован је на прози Марсела Емеа и комбинује црну комедију уз елементе фантастике. Филм је политичка сатира која дубоко анализира људску природу. Прича је подељена у три хронолошка дела и одвија се током 1993, 2001. и 2018. године.

Истог дана, 21. новембра, на репертоару је и 3D сага о Марвеловим суперхеројима „Вечни“-акциона авантура и фантазија. У филму играју Ричард Мејден, Салма Хајек и други.

Од 22. новембра па до 25. новембра у терминима од 20 часова је циклус филмова Питера Селерса. Биће емитовани класични култ филмови које није потребно посебно представљати: „Др Стрејнџлов“ (22.11.), „Лолита“ (23.11), „Шта има ново, мачкице?“(24.11.) и „Збогом господине Ченс“(25.11).

У четвртак 25. новембра у 18 часова је на програму књижевно вече са Теодором Ловренчичем (еx Laibach), словеначким књижевником, филозофом и песником који тренутно живи и ради у Београду. Ловренчич себе представља као „последњег песника Југославије”. Дипломирао је филозофију на Филозофском факултету у Љубљани, објављује радове од своје 21. године када је објавио збирку песама „О стенама и љубичицама”, четири године касније, објавио је и другу збирку „Трансформатор”, након чега је због својих политичких ставова био приморан да направи паузу у књижевном раду. Осамдесетих година стварао је песме за новоталасни бенд „Препород”. Године 1983. постао је члан данас светски познате групе и авангардног покрета „Laibach” и NSK (Neue Slowenishe Kunst).