Кризни штаб: Без пропуснице у кафиће и ресторане само до 20 часова

Кризни штаб је у оквиру мера које је донео на седници 4. новембра одлучио и да скрати време боравка корисника услуга у угоститељским објектима који су без валидних пропусница и потврда о вакцинацији или о тестовима. Кризни штаб је закључио да је увођење ковид пропусница имало значајног ефекта на повећање вакцинације, па је одлучено да се прошири важење: ковид пропуснице за угоститељске објекте важиће од 20.00 часова.
Сви угоститељски објекти моћи ће да раде све време, а како је објашњено, ова мера ће важити и за коцкарнице, кладионице и слот клубове. Та мера ће важити од понедељка, 8. новембра, након 20 часова мораће сви корисници услуга у локалу да имају ковид пропуснице.

Да ли су дигитални сертификат и ковид пропуснице исти документ, које су њихове разлике и који им је рок трајања?
Дигитални сертификат и ковид пропустице – заправо су исти документ, али постоје разлике у њиховом коришћењу. Папир или дигитална верзија – то је главна разлика. Ковид пропусницу је потребно да одштампате. Ковид пропусницу, који можете добити преко портала еУправе, треба физички да покажете када улазите у угоститељски објекат.
Ово укључује и свадбе зато што се одржавају у угоститељским објектима. Ако неко жели да има свадбу или рођендан на отвореном простору или до 20 часова, не мора да има ковид пропусницу. Ако остају после 20 сата, потребне су ковид пропуснице.Сви они који имају потврду друге, односно треће вакцине ће имати валидан ковид сертификат. Ако немате ковид пропусницу, можете приложити негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, као и антигенски тест не старији од 48 сати. Дигитални сертификат, пак, се користи када се путује у иностранство и није неопходно да га путници одштампају. Довољно је само да се скенира ваш QР код, који набављате такође преко портала еУправе и можете проћи.

Који тестови су валидни за улазак у угоститељске објекте?
Тестови који нису урађени у једној од референтних, односно државних лабораторија, неће бити видљиви у Дигиталном зеленом сертификату. Резултати ПЦР или брзог антигенског теста су видљиви у сертификату само када су урађени у државним лабораторијама и само такви ће бити видљиви приликом очитавања QR кода у објекту у који је неко дошао после 20 сати. Уколико сте прележали ковид у претходних седам месеци, а нисте вакцинисани, можете да приложите негативан антигенски тест, који је валидан 48 сати.

Ове мере ће се строжије примењивати и најављена је и јача контрола примене и нових и старих мера.
Из Владе Србије још једном се апелује на грађане да се вакцинишу. До сада је више од три милиона грађана добило бар једну дозу вакцине, али то је недовољно. До данас је (бар по званичним подацима) 56 одсто пунолетних грађана вакцинисано, али у узрасту од 18 до 30 – тек сваки четврти.

До Ковид пропуснице можете доћи на два начина: путем е-управе или одласком у пошту.
Постоји неколико начина да извадите ковид сертификат уколико сте прележали коронавирус, имате потврду о вакцинацији или о негативном тесту.
Први начин јесте вађење ковид сертификата у пошти. Када одете у најближу пошту, довољно је да понесете идентификациони документ (лични карту или пасош). Потребно је да идентификациони документ дате на увид службенику у пошти, након чега ће вам на мејл адресу послати дигитални сертификат.
Други начин за добијање дигиталног сертификата, јесте путем сајта е-управе: euprava.gov.rs. Уколико немате налог на е-управи, неопходно је прво да се региструјете. За регистрацију ће бити неопходно да попуните поља која подразумевају име, презиме, ЈМБГ, као и да приложете скениран лични документ, односно личну карту или пасош (са обе стране). Добићете мејл којим ће бити неопходно да потврдите регистрацију, а након тога би требало да сачекате још један мејл (највише 48 сати), у ком ће писати да је ваш налог активан.