Култура

Градско позориште: Свирке, журке и филмови

Градско позориште, односно Позоришни клуб и званично отвара овогодишњу сезону у башти клуба. Већ овог викенда биће ексклузивна свирка америчког бенда The Тostaresа након тога креће и летњи биоскоп.

Већ наредне недеље од 10. до 13. јула свако вече биће посвећено новом француском филму. Предвиђено је приказивање 4 филма из новије француске продукције који су постигли значајне успехе на фестивалима али и комерцијални успех у биоскопима широм света:

  • У понедељак 10. јуна биће приказан филм „Заљубљена Анаис“ из 2021. године који је побрао успехе на великим фестивалима и освојио је гомилу награда. Редитељка овог остварења је Шарлин Буржоа-Такет. Условно речено ово је „женски филм“ па је ово прво вече летњег биоскопа леп повод за излазак са пријатељицама.
  • Следи већ следећи дан 11. јула вече уз драмедију „Франс“ у чијем фокусу је такође једна женска прича о младој репортерки и ТВ водитељки.
  • Трећег дана Циклуса савременог француског филма биће приказан филм „Човек из подрума“, инспирисан истинитим догађајем ово је прилично напета и ефектна драма коју вреди погледати.
  • Последњи филм у овом циклусу је „Дипломатске хронике“, ово је комедија из 2013. године који је освојила већи број награда, прича о глобалној политици, манипулацији, о технократији, међународној кризи са одличном екипом глумаца.

Циклус француских филмова је организован у сарадњи са Француским институтом у Србији – Нови Сад. Пројекције почињу од 21.00 а улаз је бесплатан.

За први викенд након тога је заказана још једна веома популарна ретро журка.  У суботу, 15. јула, у башти Позоришног клуба у Бечеју одржава се још један Retro disco party који води DJ Симке.

„Пројекат је намењен свима нама који смо у најлепшим годинама и једноставно не знамо где бисмо изашли барем једном месечно а да се осећамо пријатно и лепо проведемо. RETRO DISCO PARTY је намењен баш нама. Првенствено нам је циљ добро дружење и ђускање уз највеће стране диско хитове који из пе-риода од 1970-их до 1990-их“.  – каже Симке. DJ Simke ће дати све од себе, кажу организатори, да уз највеће хитове из тих прошлих времена врати све посетиоце  30-40-50 го-дина уназад. Улазница на Retro disco party је 250 динара.

Тог викенда, већ у недељу 16. јула, на репертоару биоскопа у Бечеју стиже и Индијана Џонс. Нови, пети по реду филм из ове франшизе се већ дуже време ишчекује. „Индијана Џонс и арте-факт судбине“ је назив овог новог филма и, наравно, Индија опет игра Харисон Форд али поред њега ту су и Мадс Микелсен па и Антонио Бандерас (за женску популацију лајнап глумачки од 17 до 77). „Године 1944. амерички археолог и авантуриста Индијана Џонс помаже колеги Базилу Шоу против нациста да поврати мистериозни артефакт познат као Антикитера. Двадесет пет година касније, Џонс је забринут због чињенице да је америчка влада регрутовала бивше нацисте да помогну да се победи Совјетски Савез у свемирској трци.“